Grid star
eveniment

BUCURESTIUL ARE INTERZIS LA IMPRUMUTURI – S-a decis cine poate beneficia de banii din privatizari. Ordonanta privind banii din pusculita statului (Document)

Bucurestiul, interzis la imprumuturi. Ministerul Dezvoltarii condus de Adrian Vestea (foto) a pus in dezbatere publica proiectul OUG pentru unele masuri fiscal-bugetare privind acordarea unor imprumuturi din Trezoreria Statului.

Astfel, se propune ca unitatile administrativ-teritoriale, cu exceptia municipiilor resedinta de judet si a sectoarelor Municipiului Bucuresti, sa poata solicita, inclusiv pentru institutiile publice finantate integral din bugetul local si pentru asociatiile de dezvoltare intercomunitara din care fac parte, pana la 15 decembrie 2023, contractarea de imprumuturi din venituri din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, in limita sumei de 1.000.000 mii lei.

Banii sunt pentru asigurarea cofinantarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile pentru finantarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor care trebuie sa fie finalizate pana la 31 decembrie 2023.

Se plateste si dobanda

Potrivit proiectului, dobanda aferenta imprumuturilor este ROBOR la 3 luni comunicata de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi lucratoare a lunii anterioare autorizarii imprumutului, la care se adauga o marja in functie de scadenta imprumuturilor. Rata dobanzii rezultata ramane fixa pe toata durata de derulare a imprumutului.

Marja se stabileste astfel:

- 1 punct procentual pentru scadente de pana la 3 ani, inclusiv;

- 1,5 puncte procentuale pentru scadente intre 3 si 5 ani, inclusiv.

Perioada de rambursare a imprumuturilor este de 3-5 ani, cu posibilitatea rambursarii anticipate, partial sau integral.

"Imprumuturile sunt exceptate de la plafoanele de contractare si tragere. Valoarea maxima ce poate fi autorizata pentru o unitate administrativ-teritoriala este nelimitata pentru comune si orase, respectiv 10.000 mii lei pentru municipii, altele decat cele resedinta de judet si 25.000 mii pentru judete", se arata in Nota de fundamentare.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani