Grid star
eveniment

„RUSINEA” LUI BIDEN – Donald Trump critica ajutorul „ridicol” de 600 de dolari acordat americanilor si respinge pachetul de 900 miliarde

Contractele futures de pe Wall Street au scazut peste noapte dupa ce Donald Trump a respins marti seara pachetul de stimulare a economiei in valoare de 900 de miliarde de dolari adoptat de Congres, numindu-l “o rusine”, noteaza The Guardian. Presedintele american a criticat dur ajutorul „ridicol” de 600 de dolari pentru familiile americane votat de congresmenii americani, dar sustinut si laudat de Joe Biden, care l-a numit „plata in avans”. Trump a cerut ca suma sa fie crescuta la 2000 sau la 4000 de dolari pe cuplu si a solicitat Congresului sa renunte la masurile inutile si costisitoare din pachetul propus.

Companiile futures pe actiuni din SUA au revenit miercuri pe crestere, cu tranzactii „subtiri” de sarbatori, dupa ce presedintele Donald Trump a explicat motivul pentru care a refuzat pachetul de stimulare a economiei.

Edward Moya de la compania OANDA spune ca pietele se asteapta sa se gaseasca un compromis cu privire la acordul de stimulare, desi nu este clar exact cum se va ajunge acolo. Mai sunt doar cateva zile de negocieri pana cand s-ar putea ajunge la o criza guvernamentala.

Intr-un videoclip de patru minute postat pe Twitter marti seara, presedintele a criticat legea de aproape 5.600 de pagini, care a fost adoptata cu o zi mai devreme si s-a indreptat spre biroul sau pentru semnare, scrie Financial Times.

Ii cer Congresului sa amendeze acest proiect de lege si sa mareasca suma ridicol de mica de 600 de dolari la 2.000 sau 4.000 de dolari pentru un cuplu. De asemenea, cer Congresului sa scape de elementele inutile si costisitoare ale acestei legi”, a cerut Donald Trump intr-o inregistrare video postata pe Twitter.

Presedintele a spus ca va cere Congresului sa „modifice” proiectul de lege. Daca presedintele nu semneaza legislatia pana la inceputul saptamanii viitoare, guvernul federal se va „inchide” incepand cu 29 decembrie.

Congresmana Ayanna Pressley (D., Mass.) A numit ultimele rapoarte despre o plata cu impact economic mai mic drept „insulta”, in timp ce presedintele ales Joe Biden a aparat planurile, numindu-le „plata in avans”, noteaza marketwatch.com https://www.marketwatch.com/story/how-much-will-americans-get-in-new-stimulus-checks-and-extra-unemployment-11608492708

„Factura” ajutoarelor financiare acordate dupa socul pandemiei include aproape 300 de miliarde de dolari pentru ajutorarea intreprinderilor mici; o noua runda de plati directe de pana la 600 dolari pentru adultii americani; si o reincarcare de 300 USD pe saptamana a asigurarilor pentru somaj pana la jumatatea lunii martie, printre alte zeci de decizii menite sa usureze daunele cauzate de pandemia de coronavirus.

Planul adoptat luni seara de congresmenii americani dupa luni de blocaj nu poate intra in vigoare fara semnatura presedintelui.

Cu toate acestea, fara sa spuna in mod explicit ca nu il va semna, presedintele american solicita sa i se trimita un proiect de lege amendat in mod „adecvat”, altfel i-ar putea reveni „urmatoarei administratii” sarcina de a adopta un plan de sustinere economica.

Nancy Pelosi, putatorul de cuvand al democratilor in Camera Reprezentantilor, a declarat ca republicanii „au refuzat in repetate randuri sa spuna ce suma” doreste presedintele pentru plati directe.

In cele din urma, presedintele a fost de acord cu 2.000 de dolari”, a spus Pelosi pe Twitter. „Democratii sunt gata sa aduca acest lucru la vorba saptamana aceasta cu acordul unanim. S-o facem!”

Intre masurile cuprinse in pachetul in valoare de 892 de miliarde USD se numara o majorare temporara a alocatiei de somaj acordate saptamanal in SUA si un cec unic de 600 de dolari pentru o buna parte dintre angajati, care ar putea fi distribuit inainte de sfarsitul anului.

De asemenea, circa 275 de miliarde de dolari vor fi alocati sub forma de credite nerambursabile micilor afaceri cum sunt restaurantele, devastate de criza coronavirusului. Programul mai prevede bani si pentru scoli, companiile aeriene si distribuirea de vaccinuri.

Proiectul a fost aprobat de reprezentanti luni seara cu 359 de voturi pentru si 53 impotriva. In Senat, 92 de senatori au votat in favoarea planului, iar sase impotriva sa, cu putin timp inainte de miezul noptii ora locala (05.00 GMT).

Unda verde a Congresului vine dupa luni intregi de dispute intre legislatori, democratii incercand sa majoreze sumele propuse. Varianta lor initiala prevedea peste 3000 de miliarde de dolari, noteaza DPA. Impreuna cu pachetul de masuri de stimulare a economiei, Congresul a adoptat si bugetul federal anual al guvernului, in valoare de 1,4 mii de miliarde de dolari.

Cele doua legi, facute publice cu doar cateva ore inainte de vot, insumeaza peste 5000 de pagini, iar unii legislatori s-au plans ca nu pot fi consultate in mod corespunzator.

Democratii, care insista ca pachetul de sprijin economic nu este suficient, au in vedere adoptarea unui nou plan dupa investirea lui Joe Biden ca presedinte, in ianuarie anul viitor.

Inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie, democratii redusesera versiunea noului proiect de lege de stimulare a economiei de la 3,4 trilioane de dolari la 2,2 trilioane de dolari, iar secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin parea receptiv la un pachet de stimulare total de 1,8 trilioane de dolari.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani