Grid star
business capital

MILIARDE DE LEI PLASATI IN TITLURI DE STAT - Investitii avantajoase pentru romani. Ministrul de Finante a facut bilantul la final de an

Ministerul Finantelor (MF) a atras 853,9 milioane lei si 162,7 milioane euro, (valori insumand 1,65 miliarde lei – 336,3 milioane euro) prin a zecea oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (Fidelis) derulata in ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).


Astfel, valoarea celor zece runde de finantare derulate in ultimii trei ani la BVB de catre Ministerul Finantelor se apropie de 15,2 miliarde lei (3,1 miliarde euro).
"Parteneriatul statului roman cu institutiile pietei de capital ofera o platforma stabila pentru economiile si investitiile persoanelor fizice care participa la emisiunile lansate in cadrul Programului FIDELIS. Continuitatea prin editii trimestriale, conditiile avantajoase, precum si mecanismele bine dezvoltate ale sindicatului de intermediare si ale Bursei atrag cu fiecare noua emisiune noi investitori si ofera oportunitati de reinvestire clientilor care au accesat astfel de instrumente inca de la relansarea lor in 2020.
Din cele patru editii Fidelis oferite in acest an, oferta lunii decembrie, in care investitorii au plasat aproximativ 1,7 miliarde lei echivalent, reprezinta al doilea succes al anului dupa oferta lunii aprilie. Sumele importante investite in acest an, de aproximativ 6 miliarde lei echivalent, reflecta atat increderea investitorilor in capacitatea statului roman de a oferi instrumente sigure si avantajoase, dar si increderea ca banii lor sunt pe maini bune, partenerii nostri fiind implicati cu profesionalism in derularea acestui proiect”,
 a declarat ministrul de Finante, Adrian Caciu.

Valoare record

Reluarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis, in august 2020, a fost de bun augur atat pentru Statul Roman, cat si pentru investitori si piata de capital si, totodata, demonstreaza cooperarea fructuoasa dintre Stat si Bursa, fiind un parteneriat benefic pentru toti cei implicati, a declarat Radu Hanga, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Potrivit acestuia, cele peste 3 miliarde euro atrase de ministerul Finantelor prin emisiunile de stat Fidelis reprezinta 60% din valoarea cumulata a tuturor rundelor de finantare derulate la BVB in ultimii trei ani, de 5,1 miliarde euro.
"Titlurile de stat Fidelis sunt un bun prilej pentru foarte multi romani sa faca primul pas in lumea investitiilor, iar pentru investitorii cu experienta sunt un instrument util pentru diversificarea portofoliilor, mai ales in aceasta perioada in care este foarte greu sa obtii randamente peste nivelul inflatiei. Interesul romanilor pentru aceste titluri de stat s-a vazut atat in valoarea record inregistrata in acest an, peste 1,2 miliarde euro, cat si prin faptul ca, pe piata secundara, investitorii de retail au realizat peste 42.000 de tranzactii cu titluri Fidelis, in valoare de 360 milioane euro, cu peste 10,4 milioane de obligatiuni, reprezentand 13% din valoarea cumulata a primelor noua oferte. De asemenea, interesul foarte ridicat se vede si prin cele aproape 11.000 de ordine de subscriere plasate in cea de-a zecea oferta de vanzare pe piata primara”, a precizat Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani