Grid star
eveniment

MINISTRUL DE FINANTE VORBESTE DESPRE SUSPENDAREA FONDURILOR EUROPENE – Marcel Bolos anunta ca deficitul bugetar ajunge la cote alarmante: "Ticaie ceasul. Nu vreau sa ma gandesc la asa ceva”

Alarmant: Romania este in pericol sa piarda fondurile europene daca nu implementeaza masurile asumate prin PNRR, adica pensiile speciale, evaziunea fiscala si reformele fiscal-bugetare, a anuntat ministrul de Finante, Marcel Bolos (foto).

Principala provocare este reforma pensiilor speciale, de care este conditionata alocarea a 1,4 miliarde de euro. Bolos a declarat la digi 24 ca daca la nivel intern nu suntem in stare sa gandim masurile necesare ca sa iesim din acest impas, inseamna ca Romania va apela la asistenta internationala. Intrebat daca se refera la Fondul Monetar International, ministrul de Finante nu a negat.

Perspectiva sumbra

Ministrul a precizat ca simularile pe care Comisia Europeana le-a facut pentru Romania nu arata deloc bine. Acesta a declarat ca deficitul bugetar ajunge la cote alarmante, situatie in care intram intr-o zona in care masurile care sunt la dispozitia Comisiei:

"Ne-au spus si cand am fost in iulie, la fata locului, ne-au spus ce ne asteapta de pe urma acestei situatii pe care o avem – suspendarea fondurilor europene. Ar fi dramatic. Toate fondurile. Si din politica de coeziune, si din PNRR. Dar nu-i o noutate. Ticaie ceasul. Nu vreau sa ma gandesc la asa ceva. Ar fi nedrept pentru generatiile viitoare”.

Angajamentele luate

Bolos a dezvaluit si care sunt cerintele Comisiei Europene: planul de masuri fiscal-bugetare trebuie sa fie mult mai dur, sa fie mult mai consistent:

"Acolo nu se discuta povesti, cand negociem cu Comisia Europeana, ci se discuta raportat la angajamentul asumat, pana la nivel de virgula. De aceea, noi trebuie sa ne respectam aceste angajamente, iar pe fiscalitate ne-am luat niste angajamente destul de serioase. Toata lumea stie ca suntem intarziati cu aceasta reforma, dar nu este o reforma usoara pentru Guvernul Romaniei".

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani