Grid star
eveniment

MODIFICAREA STATUTULUI POLITISTULUI – Ex-ministrul Vela cere exonerarea de la obligatia restiturii banilor pentru cei care nu mai pot continua studiile din motive neimputabile (Document)

Proiectul de Lege pentru completarea Legii 360/2002 privind Statutul politistului initiat de fostul ministru de Interne, Marcel Vela, intra la vot. Printre prevederi se numara si exonerarea de la obligatia restiturii cheltuielilor pentru studentii de la Academia de Politie care nu mai pot continua studiile din motive neimputabile. Proiectul a fost deja adoptat de Senat, iar acum se afla in Camera Deputatilor, for decizional.

In expunerea de motive se arata ca in prezent, absolventului cu diploma de licenta al unui program de studii de ordine si siguranta publica, respectiv drept, organizat la forma de invatamant cu frecventa in cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” a Ministerului Afacerilor Interne, i se acorda gradul profesional de subinspector de politie si este incadrat in MAI.

Studentii care din motive neimputabile nu mai pot continua studiile sunt exmatriculati, fara a putea obtine diploma de licenta. Astfel, un student care este declarat inapt pentru continuarea studiilor prin decizie medicala definitiva dispusa de catre autoritatile competente are doar posibilitatea de a fi transferat in alte institutii de invatamant din afara Ministerului Afacerilor Interne:

Schimbarile dorite

"Avand in vedere ca motivul pentru care studentul nu mai poate finaliza studiile este independent de vointa acestuia, pentru a-i oferi posibilitatea finalizarii programului de studii si a obtine diploma de licenta, este necesara o interventie normativa asupra Legii 360/2002 privind Statutul politistului, astfel incat acesta, la cerere, sa poata opta pentru continuarea studiilor, fara insa a i se acorda gradul profesional si fara a fi incadrat in Ministerul Afacerilor Interne”, arata initiatorul.

Sa nu plateasca!

Proiectul lui Vela face referire si la exonerarea respectivilor studenti de la plata taxelor daca sunt declarati inapti. Astfel, avand in vedere motivul neimputabil pentru care studentul nu mai poate continua studiile in conditiile legii, tinand seama de faptul ca acesta se afla sub conditia impusa de angajamentul semnat la momentul admiterii, respectiv aceea de a lucra in MAI pentru o perioada de 10 ani de la data nasterii raportului de serviciu, este necesara instituirea unei exceptii privind exonerarea de la obligatia restituirii cheltuielilor efectuate pe timpul desfasurarii programelor de studii, solicita Marcel Vela.

Iata forma adoptata de Senat:

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani