Grid star
eveniment

MODIFICARI LA CONTRACTELE DE MUNCA DIN INVATAMANT - Senatul a votat legea (Document)

Senatul a adoptat propunerea privind modificarea Legii educatiei nationale cu privire la asistentii universitari. Este vorba despre abrogarea articolului care prevede ca un contract individual de munca incheiat pentru o perioada determinata in cazul unui asistent universitar se transforma automat, prin efectul legii, intr-unul pe perioada nedeterminata, fara concurs. Proiectul a fost deja adoptat in Camera Deputatilor.

Potrivit initiatorilor, aceasta dispozitie incalca principiul echitatii, principiul egalitatii de sanse, principiul autonomiei universitare, principiul predictibilitatii si principiul eficientei cheltuirii resurselor bugetare si genereaza astfel o evidenta discriminare intre cadrele didactice universitare.

In expunerea de motive se arata ca aceasta dispozitie din lege creeaza disfunctionalitati in ceea ce priveste managementul resurselor umane, deoarece nu permite universitatilor sa poata dispune daca este sau nu oportuna modificarea caracterului contractului individual de munca din determinat in nedeterminat.

Se invoca incalcarea Codului Muncii

Aceasta reglementare, dupa cum se poate observa, incalca in mod vadit si principiile Codului muncii, in sensul ca obliga universitatea, in calitatea sa de angajator, sa schimbe caracterul contractului de munca incheiat pe o perioada determinata in unul pe o perioada nedeterminata fara organizarea unui concurs. Prezenta solutie legislativa se impune pentru a realiza o selectie mai buna a cadrelor universitare care vor fi angajate pe perioada nedeterminata, prin concurs.

Pe de alta parte asigura o functionare mai eficienta a scolilor doctorale, pentru ca permite angajarea pe perioada determinata a mai multor doctoranzi fara a se naste obligatia legala de a transforma caracterul contractului de munca”, mai precizeaza initiatorii.

Iata prevederea din Legea Educatiei care va fi supusa la vot:

Contractul de munca pe perioada determinata dintre o universitate si un asistent universitar, incheiat in baza unui concurs, la care au fost indeplinite standardele de ocupare specifice functiei prevazute de art. 301 alin (1), se transforma in contract de munca pe perioada nedeterminata, conferind calitatea de titular”.

Iata ce prevede art. 301 alin (1) din Legea Educatiei:

“Pentru ocuparea functiei didactice de asistent universitar sunt necesare obtinerea statutului de student-doctorand sau detinerea diplomei de doctor, precum si indeplinirea standardelor de ocupare a posturilor didactice, specifice functiei, aprobate de senatul universitar, fara impunerea unor conditii de vechime, conform legii”.

*Cititi aici Nota de fundamentare

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani