Grid star
camere de comert

MOLDOVENII TREBUIE INCURAJATI PE PIATA DIN ROMANIA – Forum Online de Afaceri Romania – Republica Moldova, organizat de CCIR si CCIRM pentru intensificarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) in colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova (CCIRM) a organizat Forumul Online de Afaceri Romania – Republica Moldova, miercuri 15 iulie 2020, cu scopul promovarii schimburilor comerciale intre cele doua state.

Evenimentul a urmarit incurajarea mediului privat, in mod deosebit a IMM-urilor, tinand cont de faptul ca Romania are o experienta consistenta in context european. Principalul domeniu de interes abordat a fost sectorul agroalimentar, inclusiv segmentul vituculturii si a industriei usoare.

Mai exact, CCIR si CCIRM au ajuns la concluzia ca firmele din Republica Moldova trebuie sa fie mai vizibile in Romania, in special in zona de vest a tarii noastre.

In contextul pandemiei COVID-19, intalnirile bilaterale intre afaceri (business-to-business – B2B) s-au desfasurat in spatii virtuale individualizate, fiindu-le alocate anumiti timpi pentru fiecare intalnire in parte.

Ovidiu Silaghi (secretarul general CCIR) a declarat: „Forumul de afaceri Romania – Republica Moldova este un prilej de a reitera bunele relatii de cooperare dintre tarile noastre, in plan diplomatic, economic si comercial, si de a continua sprijinul oferit de Romania pentru asigurarea unui parcurs european Republicii Moldova. Uniunea Europeana este cel mai mare partener comercial si cel mai mare investitor din Moldova. In anul 2018, schimburile comerciale cu UE au reprezentat 70% din totalul exporturilor moldovenesti si 56% din comert. Se impune o intensificare a schimbului de informatii de afaceri, o incurajare a companiilor din Republica Moldova de a accesa piata din Romania, cu accent pe regiunea de Vest a tarii. Moldova trebuie sa continue armonizarea reglementarilor cu UE, intrucat acest lucru presupune imbunatatirea accesului companiilor moldovenesti pe piata europeana.

La randul lui, Sergiu Harea (presedintele CCIRM) a afirmat: „Din pacate, pandemia cu COVID-19 a creat o serie de probleme in ceea ce priveste cooperarea la nivel economic dintre Romania si Republica Moldova. Astfel, devine foarte importanta organizarea unor evenimente precum cel de astazi. Totodata, speram sa revenim cat mai repede la nivelul comercial pe care l-am avut inainte de pandemie. Pe parcursul ultimului trimestru, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua state a scazut cu aproape 20% si, tocmai din aceasta cauza, intalnirile B2B de astazi dintre antreprenorii romani si moldoveni sunt definitorii pentru revenirea la normal din punctul de vedere al schimburilor comerciale”.

Totodata, Adrian Sirbu (ministru plenipotentiar in cadrul Ambasadei Romaniei la Chisinau) a explicat: „De la intrarea in vigoare a acordului de asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana si in particular a componentei sale economice, zona de liber schimb, aproximativ 70% din volumul schimburilor comerciale se face cu statele membre UE. Romania ocupa primul loc dintre toate statele europene din punctul de vedere al volumului comercial. Astfel, valoarea totala a schimburilor comerciale, inregistrate la sfarsitul lunii aprilie 2020, a fost de 611 milioane de dolari, cu un export de 385 de milioane de dolari si un import de 225 de milioane de dolari. Este o valoare evident mai mica fata de perioada similara a anului trecut, dar ne asteptam la un astfel de recul provocat de pandemie. Important este ca, prin evenimente precum cel de azi, acest decalaj sa fie recuperat”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani