Grid star
eveniment

NIVELUL PRETURILOR: ROMANIA, LA UMAR CU BULGARIA – Ce s-a intamplat in Uniunea Europeana (Document)

Poate parea surprinzator, insa Romania a avut in 2021 cele mai scazute preturi din Uniunea Europeana. Este analiza Eurostat.

In 2021, nivelurile preturilor pentru bunurile si serviciile de consum au fost foarte diferite la nivelul UE.
Danemarca si Irlanda (ambele 140 % din media UE) au avut cele mai ridicate niveluri ale preturilor. Aceste state membre au fost urmate de Luxemburg (132 %), Suedia (128 %) si Finlanda (126 %). Potrivit Eurostat, cele mai scazute niveluri ale preturilor s-au inregistrat in Polonia (60 %) si in Romania si Bulgaria (ambele 56 %). 

Topul tarilor

In 2021, nivelul preturilor pentru restaurante si hoteluri a fost de aproape 3,4 ori mai mare in cea mai scumpa tara decat in cea mai ieftina tara. Nivelurile preturilor au variat de la 46 % din media UE in Bulgaria, 54 %, in Romania si 62 %,in Ungaria, la 155 % din medie, in Danemarca, 137 % in Suedia si 133 % in Finlanda.
Alcoolul si tutunul s-au clasat pe locul al doilea in ceea ce priveste diferenta de nivel al preturilor, cu cele mai scazute niveluri ale preturilor inregistrate in Bulgaria (64 % din media UE), Polonia (72 %) si Ungaria (79 %) si cele mai ridicate in Irlanda (205 %), Finlanda (173 %), Suedia (136 %) si Danemarca si Franta (ambele 134 %). Aceasta variatie semnificativa a preturilor se datoreaza in principal diferentelor de impozitare a acestor produse.

Mancarea, mai ieftina in Romania

Alimentele si bauturile nealcoolice au fost mai ieftine in Romania (69 % din media UE) si Polonia (72 %), in timp ce acestea au fost cele mai scumpe in Luxemburg (125 % din medie), Danemarca (120 %) si Irlanda (119 %).
Ipotrivit Eurostat, imbracamintea este un grup de produse in care preturile difera mai putin intre statele membre, variind de la 76 % din medie in Bulgaria la 134 % in Danemarca. Echipamentelepersonale de transport au inregistrat, de asemenea, o diferenta de pret mai mica intre statele membre, Polonia (81 % din media UE) fiind cea mai ieftina si Danemarca (138 %) cea mai scumpa. Diferentele de pret au fost, de asemenea, limitate pentru produsele electronice de consum, de la 88 % din medie in Polonia la 113 % in Tarile de Jos. 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani