Grid star
eveniment

NOI CRESTERI DE PRETURI – Sunt insa si vesti bune. Se anunta o stabilitate a locurilor de munca (Document)

Se anunta noi scumpiri. Managerii estimeaza cresterea preturilor in constructii si comertul cu amanuntul.

Potrivit unei “anchete de conjuctura” a Institului National de Statistica, este preconizata o crestere moderata a activitatii in constructii si in comertul cu amanuntul. Si relativa stabilitate a numarului de salariati in industria prelucratoare, constructii si in servicii.

Industrie prelucratoare

In cadrul anchetei de conjunctura din august 2023, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% . Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

Constructii

Potrivit estimarilor din luna august 2023, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +8%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +3%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza cresterea acestora (sold conjunctural +28 %).

Comertul cu amanuntul

In sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +10%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +14%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +12%). Managerii societatilor comerciale mai estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +25%).

Servicii

Conform estimarilor din luna august 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +3%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

*Cititi aici datele INS

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani