Grid star
antreprenoriat

NOILE DIRECTII DE MARKETING SI COMUNICARE – Concluziile trase la Timisoara Food Summit

La Timisoara Food Summit s-au dezbatut noile directii de marketing si comunicare, de la clasic la "guerilla”, pentru ca intr-o era a vitezei si a unei avalanse de informatii doar ceva "soc” poate sa atinga si sa aiba ecou, iar puterea digitalului castiga detasat.

Potrivit foodbiz.ro, specialistii in marketing si comunicare au dat nastere unei dezbateri extrem de interesante.

Iata materialul publicat de foodbiz:

"La TimisoaraFoodSummit dezbatem aprins noile directii de marketing si comunicare, de la clasic la ‘guerilla’, pentru ca intr-o era a vitezei si a unei avalanse de informatii doar ceva ‘soc’ poate sa atinga si sa aiba ecou, iar puterea digitalului castiga detasat. Mixul de 5 specialisti in marketing si comunica din panel alaturi de moderatori si participanti dau nastere unei dezbateri care s-ar putea intinde pe sapte ore.

Alexandru Grivei, Managing Partner la agentia AdSymphony: ‘comunicarea de gherila exista de cand a aparut, insa s-a modificat forma prin care ea se exprima, iar era digitala nu face decat sa dea posibilitatea fiecarui om sa se exprime si sa devina vizibil’.

Acesta puncteaza admirativ, si nu a fost singurul, printre exemplele sale contemporane de marketing de gherila, catre conceptul si executia campaniei Aqua Carpatica Flavours, o etichetare gresita, un dezavantaj transformat intr-un avantaj, un cross-marketing care este considerat de multi ca o adevarata campanie ‘guerilla’ de succes.

Valentina Vesler, Head of PR&Communication la Aqua Carpatica, subliniaza in cadrul dezbaterii ca ‘succesul unei astfel de companii de gherila este a o dinamica intre client si agentie, dar campania trebuie sa pastreze componenta etica in livrarea campaniilor’.

Desigur Aqua Carpatica este cunoscuta ca fiind campioana cand vine vorba de campanii, in tara si afara, fireste ca a fost reamintita campania ‘Romania-patria apelor minerale!’ lansata de Jean Valvis, si asa cum spune si Valentina Vesler ‘apa minerala romaneasca poate sa fie un diferentiator de tara cu care noi putem sa mergem in toata lumea, o bogatie a romanilor de care se puteau folosii toti colegii de piata, dar nu au facut-o, avem nevoie sa ne aliem cand e vorba de interesul comun’.

Linda Willy, Director Marketing la Transavia, spune raspicat ‘adevarul si asumarea te ajuta sa devii viral si sa cresti organic pentru ca atunci cand apesi cele mai autentice butoane oamenii raspund pozitiv’.

In ceea ce priveste pozitionarea produselor romanesti pe plan international, Linda Willy este de parere ca este nevoie de mai mult decat atat, brandurile romanesti au nevoie de acel brand de tara, de credibilitatea imaginii Romaniei. Aceasta a punctat bucuroasa prezenta record a 100 de companii romanesti la targul de la ANUGA- Germania, insa a subliniat cu tristete ca acestea s-au prezentat fiecare individual dupa posibilitati, nu de putine ori saracacios, fara creativitate, fara un concept unitar reprezentativ, in comparatie cu alte tari unde reprezentarea a fost la alt nivel chiar si pentru vecinii din Balcani, primand standurile de tara.

Calin Biris, Marketing Trainer & Consultant Online Mastery, a punctat foarte bine: „azi nu doar brandurile cu greutate si cu bugete pot face campanii cu impact, digitalul- care nu mai este un moft ci un must permite oricui sa livreze campanii cu impact si sa ajunga aproape de consumator’.

Gabriela Sirbu, Director de Sustenabilitate la Profi, a precizat ca ‘este important ca toate companiile romanesti mici, medii si mari, nu doar cele mari cum era odata, au inteles importanta marketingului, au divizii, bugete si strategii in acest sens, ma bucur de prezenta la un astfel de eveniment, marketing este un must, nu doar nice to have’.

Profi este un retailer care a reusit sa livreze campanii digitalizate, tehnologia Footprints AI permite o abordare inovatoare a advertising-ului de tip Retail Media, ce promite a genera de cinci ori mai multa eficienta, targetand dinamic pe baza comportamentului de consum a clientilor, iar nu de putine ori branduri romanesti joaca rolul principal.

Pe langa povestile de succes ale marcilor romanesti prezentate, concluzia unanima a specialistilor este ca romanii vor produse romanesti mai mult ca oricand, brandurile au nevoie de o mai mare capacitate de a comunica si a promova povestea produselor lor, trebuie sa isi gaseasca sablonul unic -distinctiv prin care pot ajunge la comunitatile tinta. Pe piata internationala, lipsa brandului tara afecteaza simtitor pozitionarea brandurilor romanesti in fata altor branduri”.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani