Grid star
criptomonede

NUMARUL ATM-URILOR CRIPTO LA NIVEL GLOBAL SCADE PENTRU PRIMA DATA IN ISTORIE – Peste 800 de bancomate, dezinstalate in SUA. Care este trendul in Romania

Datele CoinATMRadar privind modificarile nete ale numarului de ATM-uri cripto arata ca, la nivel global, 796 cripto ATM-uri au fost scoase din retea in septembrie 2022. In prezent sunt 37.980 de bancomate Bitcoin in intreaga lume, dintre care 133 in Romania.

Gilda Popa

Efectul de domino al unei crize prelungite in piata cripto s-a infiltrat in ecosistemul ATM-ului Bitcoin (BTC). Astfel, pentru prima data in istoria criptomonedelor, in septembrie 2022 s-a inregistrat o scadere a numarului bancomatelor cripto – in principal cauzata de o incetinire a ritmului de crestere a industriei din Statele Unite, relateaza CoinDesk.

In prezent, numarul total de ATM-uri Bitcoin instalate de-a lungul timpului a scazut la 37.980 in septembrie, de la un maxim istoric de 38.776 de ATM-uri in august - rezultand o scadere de 2,05%, dupa cum arata datele de la CoinATMRadar.

Datele privind modificarile nete ale instalatiilor cripto ATM-uri confirma ca, in septembrie, 796 cripto ATM-uri au fost scoase din reteaua globala (n.r. in raport cu cifrele inregistrate in SUA, acest lucru inseamna ca in afara teritoriului Statelor Unite au fost instalate 29 ATM-uri). Numai Statele Unite au inregistrat o reducere de 825 de bancomate. Cu toate acestea, Europa, Canada si alte cateva jurisdictii au amortizat scaderea cu noi instalatii la nivel local.

Reducerea brusca a instalatiilor cripto ATM poate fi atribuita tensiunilor geopolitice, insa intre factori se numara si lipsa de claritate a reglementarilor si incertitudinile pietei, comenteaza jurnalistii de la CoinDesk.

In Romania sunt 133 ATM-uri Bitcoin, intre care 79 in Bucuresti

In Romania, in prezent sunt 133 de ATM-uri cripto, intre care 79 doar in Capitala. Bitcoin Romania, liderul pietei cripto-ATM din Europa de Est si compania care detine cea mai mare platforma locala de tranzactionare de criptomonede, are o retea de 76 de bancomate in tara. Insa planurile companiei, potrivit unui comunicat de presa de saptamana trecuta sunt sa dezvolte cu ajutorul partenerilor o retea de 150 de ATM-uri cripto pana la finalul anului 2022.

Printre cele mai accesibile locuri in care clientii pot opera tranzactii la cripto-ATM-urile se numara centre comerciale din retelele Carrefour, Auchan, precum si majoritatea magazinelor de tip “shopping mall” din marile orase din tara.

sursa: CoinATMradar

CEO Bitcoin Romania: Numarul tranzactiilor ramane relativ constant, dar s-a inversat trendul de vanzare cu cel de cumparare

"Anul acesta a fost mai bun decat 2021, cresterea pe care am inregistrat-o fiind determinata de parteneriatele demarate sau consolidate pe parcursul 2021, precum si in primul trimestru din acest an. Ne dorim ca pana la finalul anului sa ne dublam numarul de francize pe piata locala si sa ajungem la un numar de aproximativ 150 de cripto-ATM-uri, prin aceasta urmarind o distributie care sa acopere cat mai eficient toata tara. Ne dorim totodata sa crestem la un numar intre 250-300.000 de clienti in platforma de tranzactionare. Insa aceste obiective depind in mare masura de disponibilitatea sau accesul la capital de lucru suplimentar, de trendurile pietei crypto si de capacitatea noastra de a atrage parteneri noi”, afirma Constantin Rotariu, cofondator si Chief Strategy Officer al Bitcoin Romania.

Cofondatorul adauga ca numarul clientilor Bitcoin Romania, atat pentru reteaua cripto-ATM, cat si in platforma de tranzactionare de criptomonede, este in crestere indiferent de evolutia valorii monedei Bitcoin.

"Singurul aspect care s-a schimbat in ultima vreme pe baza evolutiei valorii monedei este ponderea tranzactiilor, cele de cumparare castigand teren semnificativ in fata celor de vanzare”, explica Constantin Rotariu.

Desi instalatiile cripto ATM-uri au fost afectate temporar din cauza factorilor externi, companiile de profil din mai multe tari continua sa se dezvolte si sa creasca numarul de ATM-uri instalate, mai noteaza CoinDesk

Cel mai recent, Japonia a decis sa reintroduca ATM-urile cripto dupa ce acestea au fost eliminate in 2014, proiect derulat de bursa locala de criptomonede Gaia Co. Initial, noi ATM-uri vor fi instalate in Tokyo si Osaka. Firma intentioneaza sa infiinteze 50 de BTM-uri in toata tara pana in august 2023.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani