Grid star
eveniment

NUME GRELE PENTRU CURTEA DE CONTURI – Badalau si Sarbu vor sa fie vicepresedinti in Curtea de Conturi, Petrache consilier de conturi. Lista completa a celor care tintesc spre Curtea de Conturi si Autoritatea de Audit

Autoritatea de Audit si Curtea de Conturi isi schimba componenta. Comisiile de buget finante din Camera Deputatilor si Senat desfasoara la aceasta ora interviurile cu functiile de consilier la Curtea de Conturi si de vicepresedinte la Autoritatea de Audit. Concursul este organizat pentru ocuparea unui post de vicepresedinte al Autoritatii de Audit si de cinci consilieri de conturi.

In procedura si-au depus initial dosarul un numar de 31 de persoane cele mai cunoscute candidaturi fiind cele ale fostului ministru al Economiei Niculae Badalau, dar si ale fostului senator Ilie Sarbu, cel care in prezent ocupa functia de vicepresedinte al Autoritatii de Audit. De altfel, acestia se intrec pentru ocuparea singurului post de vicepresedinte care urmeaza sa se vacanteze, alaturi de Viorel Arcas, presedintele Comisiei pentru buget finante activitatea bancara si piata de capital din Senat.

In ce priveste candidaturile pentru functia de consilier de conturi, si aici lista este extrem de stufoasa. Ii regasim asadar pe fostul ministru al Muncii, Claudia Boghisevici (PNL), presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Sorin Lazar, ori presedintele Consiliului Judetean Ilfov Marian Petrache (foto).

Plenul Curtii de Conturi se compune din 18 membri, numiti, in conditiile prezentei legi, de Parlament, care sunt consilieri de conturi. Conducerea Curtii de Conturi se exercita de plenul Curtii de Conturi, iar conducerea executiva este asigurata de catre presedinte, ajutat de doi vicepresedinti, care sunt consilieri de conturi.

In ce priveste Autoritatea de Audit, aceasta este condusa de un presedinte si 2 vicepresedinti numiti de Parlament dintre consilierii de conturi, pentru perioada mandatului de consilier de conturi pentru care acestia au fost numiti. Extrem de important, mandatul unui consilier nu poate fi reinoit, lucru care a starnit nemultumiri fata de candidatura depusa de Ilie Sarbu. Sustinem aceasta intrucat fost senator Ilie Sarbu este in prezent vicepresedinte al Autoritatii de Audit, pe un rest de mandat. Din acest motiv, si-a depus candidatura pentru a ocupa un mandat intreg in functia de vicepresedinte, aceasta situatie nefiind reglementata.

Autoritatea de Audit este un organism independent din punct de vedere operational fata de Curtea de Conturi si fata de celelalte autoritati responsabile cu gestionarea si implementarea fondurilor comunitare nerambursabile. De altfel, Autoritatea de Audit este singura autoritate nationala competenta sa efectueze audit public extern, in conformitate cu legislatia comunitara si nationala, asupra fondurilor europene, dar poate efectua audit public extern si asupra altor categorii de fonduri. In conformitate cu prevederile legislatiei comunitare si nationale, cu standardele de audit acceptate pe plan international, Autoritatea de Audit efectueaza audit de sistem si audit al operatiunilor.
Iata lista candidatilor:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani