Grid star
eveniment

OFERTA RESPINSA, GREVA MERGE MAI DEPARTE - Dupa Klaus Iohannis, profesorii ii dau flit si premierului Ciuca

UPDATE 21.00:

A fost respinsa si ultima oferta a Guvernului, iar greva generala din invatamant continua. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat  miercuri seara ca oferta a ajuns in teritoriu, iar organizatiile judetene si ale municipiului Bucuresti au spus foarte clar ca se respinge:

"Am convocat in regim de urgenta colegiul Liderilor Federatiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minima pe care o putem negocia de acum inainte".

Profesorii cer, printre altele, o marire de 2.000 de lei brut, insa s-a oferit doar 1.000 lei.

Iata in ce a constat ultima oferta a guvernului Ciuca:

-Cresterea salariului incepand cu luna iunie cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant, respectiv cu 400 lei brut pe luna pentru personalul nedidactic din sistemul educational;

- In noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie si va reprezenta punctul de referinta al grilei de salarizare din educatie. Majorarile salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, in maxim trei ani de la intrarea in vigoare a noii legi a salarizarii, prima transa reprezentand 40 la suta din valoarea totala a majorarilor.

Stirea initiala

Greva generala din invatamant continua! Sindicatele din invatamant au anuntat ca nu vor semna vreun acord, chiar daca documentul va fi girat de presedintele Klaus Iohannis, asa cum acesta a anuntat dupa consultarile care au avut loc joi, 30 mai 2023, la Palatul Cotroceni.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret” au anuntat vineri, 31 mai 2023, ca in urma consultarii organizatiilor sindicale afiliate, greva va continua pana cand Guvernul va accepta revendicarile. Sindicalistii au si un mesaj penru guvernanti si presedintele Iohannis:

Am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorari, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie sa-l faca doar clasa politica si, in urma acestui acord, sa se adopte un act normativ pentru majorarea imediata a salariilor”.

De neclintit

Cadrele din educatie le reamintesc politicienilor solicitarile pentru ca greva sa inceteze:

Majorare salariala de 25% pana la intrarea in vigoare a Legii Salarizarii Unitare;

• Emiterea unei ordonante de urgenta prin care sa se garanteze ca in noua lege a salarizarii, salariul profesorului debutant este egal cu cel putin salariul mediu brut pe economie (salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic).

Iata anuntul sindicatelor din invatamant:

Mesajul colegilor care sunt in greva este clar:

Greva continua!

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie 'SPIRU HARET, in urma consultarii organizatiilor sindicale afiliate, au decis sa nu semneze niciun acord, fie el si unul girat de Presedintele Romaniei.

Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorari, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie sa-l faca doar clasa politica si, in urma acestui acord, sa se adopte un act normativ pentru majorarea imediata a salariilor.

Mentionam ca solicitarile noastre au ramas aceleasi:

• Majorare salariala de 25% pana la intrarea in vigoare a Legii Salarizarii Unitare;

• Emiterea unei ordonante de urgenta, prin care sa se garanteze ca, in noua lege a salarizarii, salariul profesorului debutant este egal cu cel putin salariul mediu brut pe economie (salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic)”.

Presedintele nu i-a convins

Reamintim ca presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat disponibilitate de a garanta, in calitate de mediator intre reprezentantii sindicatelor si Guvernul Romaniei, incheierea unui acord politic in vederea rezolvarii revendicarilor salariale si a obtinerii unui consens care sa permita reluarea cat mai rapida a procesului educational. Declaratia a venit dupa discutiile cu liderii sindicali din invatamant:

“In urma discutiilor, Presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat intreaga disponibilitate de a garanta, in calitate de mediator intre reprezentantii sindicatelor si Guvernul Romaniei, incheierea unui acord politic in vederea rezolvarii revendicarilor salariale si a obtinerii astfel a unui consens care sa permita reluarea cat mai rapida a procesului educational. Presedintele Romaniei indeamna toate partile angajate in dialogul institutional sa dea dovada de responsabilitate si flexibilitate in procesul de negociere si sa inteleaga ca solutiile viabile necesita un echilibru intre resursele disponibile si solicitarile profesorilor”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani