Grid star
eveniment

OALA INCEPE SA DEA IN CLOCOT – CNA stavileste propaganda pentru vaccin

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a fost nevoit sa dea inapoi in campania de promovare a vaccinarii si sa anunte suspendarea campaniei de testimoniale, adica marturii ale celor vaccinati si recomandari ale specialistilor.

Problemele severe aparute deja la cei vaccinati si care par sa fie cauzate chiar de vaccinurile contra Covid-19 au facut ca mai multi romani, precum si publicatia online Activenews.ro sa ceara oprirea campaniilor pro-vaccinare difuzate de televiziunile din Romania. Acestea treceau sub tacere efectele secundare negative ale vaccinurilor contra Covid-19, recunoscute chiar de catre producatori.

Desi aparent CNA-ul refuzase initial sa stopeze campania, mergand pe o idee de tipul “nu are cum sa fie ilegala, din moment ce noi am aprobat-o”, reglementatorul audiovizualului a fost nevoit sa-si revizuiasca atitudinea – cel mai probabil, la recomandarea juristilor institutiei, care trebuie sa-i fi atras atentia ca respectiva campanie pro-vaccinare incalca reglementarile in vigoare.

Astfel, Ordinul Ministerului Sanatatii 194 din 23 februarie 2015 privind aprobarea Normelor pentru evaluarea si avizarea publicitatii la medicamentele de uz uman (disponibil aici), la art. 52, pct. 8, stipuleaza ca Este interzisa difuzarea de materiale publicitare pentru medicamente sau tratamente prezentate sau recomandate de profesionisti in domeniul sanatatii, organizatii academice, stiintifice, fundatii, de personalitati ale vietii publice, culturale, stiintifice, sportive sau de alte persoane care, datorita celebritatii lor, pot incuraja consumul acestor medicamente sau folosirea tratamentelor respective”.

Mai mult, medicul primar Adrian Marinescu, unul dintre cadrele medicale care apareau pana acum la televizor, se deda si la publicitate inselatoare, sanctionata prin acelasi Ordin al Ministerului Sanatatii, precum si prin Decizia CNA nr. 220 2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual, cu modificarile si completarile ulterioare. Concret, la finalul spotului publicitar, Marinescu afirma: „Acest vaccin este sigur, este eficient si are foarte putine reactii adverse”.

CNA a emis un ordin destul de evaziv, care le cere televiziunilor sa opreasca temporar difuzarea spoturilor pro-vaccinare, dar anunta ca va transmite alte materiale informative “imediat ce vor fi realizate”.

Ordinul este reprodus mai jos in intregime:

Ref. Oprirea de la difuzare a spoturilor informative de tip testimonial aferente campaniei de informare si comunicare privind vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania

Consiliul National al Audiovizualului multumeste radiodifuzorilor pentru implicarea in campania de informare a publicului privind procesul de vaccinare prin difuzarea spoturilor aferente.

Totodata, avand in vedere ca Guvernul Romaniei a informat CNA ca acest proces a intrat deja intr-o alta etapa, va adresam rugamintea de a opri difuzarea spoturilor informative de tip testimonial realizate pentru aceasta etapa a campaniei de informare.

Va comunicam, de asemenea, ca tinand cont de „Instructiunea CNA nr. 5 din 22.12.2020, referitoare la desfasurarea in audiovizual a campaniei de informare si comunicare privind vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania”, va vom transmite, in vederea difuzarii, noile materiale informative imediat ce vor fi realizate”

Romanii stau calare pe TV, dar televiziunile ignora aproape complet riscurile vaccinurilor

Potentialele efecte negative ale vaccinului Pfizer / Biontech, vandut sub denumirea Comirnaty, variau de la simptome usoare (ca dureri de cap sau musculare) pana la simptome serioase, precum paralizie faciala temporara. Nu trebuie sa ne credeti pe cuvant, ci puteti citi singuri prospectul vaccinului Comirnaty (Pfizer/BioNTech) in limba romana, facand click aici. Lista potentialelor efecte adverse se gaseste la paginile 28-29 din document.

Nu doar vaccinul BioNTech/Pfizer prezinta efecte adverse, ci si cel realizat de Moderna. Astfel, conform unui document publicat pe site-ul Administratiei Medicamentelor si Alimentelor din SUA (FDA - Food and Drug Administration), potentiale efecte secundare usoare includ “reactii la locul injectarii: durere, sensibilitate si umflarea ganglionilor limfatici din acelasi brat de injectie, umflare (duritate) si roseata efecte secundare generale: oboseala, cefalee, dureri musculare, dureri articulare, frisoane, greata si varsaturi si febra”. Dar cel mai grav risc, despre care producatorul sustine ca este rar intalnit, este cel al socului anafilactic, acesta putand aparea „de la cateva minute pana la cateva ore” dupa vaccinare.

In acelasi document, producatorul explica simptomele socului anafilactic:

- respiratie dificila
- umflarea fetei si a gatului
- batai rapide ale inimii
- eruptie cutanata pe tot corpul
- ameteli si slabiciune

Efectele secundare le gasiti la pagina 3 a documentului in limba engleza, disponibil cu un click aici.

Incheiem, amintind ca pe data de 17 ianuarie, epidemiologul-sef statului California, dr. Erica S. Pan, le-a recomandat clinicilor de pe teritoriul statului sa intrerupa administrarea „lotului 41L20A al vaccinului Moderna COVID-19, din cauza unor posibile reactii alergice care fac obiectul unei investigatii”. (Detalii aici, pe site-ul Departamentului de Sanatate Publica din California.) Intre timp, vaccinarea a fost reluata, potrivit MSN. De asemenea, merita spus ca atat vaccinul Pfizer, cat si cel Moderna au fost lansate pe piata fara sa fi fost trecute prin toate fazele de testare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani