Grid star
eveniment

OBLIGATIVITATEA PURTARII MASTII DUPA DECIZIA CCR – Primele declaratii ale premierului Ciuca. Ce se va intampla

Premierul Nicolae Ciuca a facut primele declaratii dupa ce judecatorii CCR au decis ca este neconstitutional actul normativ care prevede ca pe durata starii de alerta se poate institui obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile deschise (click aici pentru a citi). Seful Executivului a anuntat ca deciziile Curtii Constitutionale se vor executa, precizand ca asteapta motivarea, motiv pentru care, formal, prevederile legale sunt in vigoare.

La randul sau, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat ca utilizarea mastii nu reprezinta o restrictie in sine, ci reprezinta o masura care previne transmiterea sau incetineste transmiterea in comunitate a acestei infectii:
"Si protectia individuala este necesara, atat pentru propria persoana, cat si pentru cei cu care intram in contact”.

Iata declaratia facuta de Nicolae Ciuca:

"O sa incepem sedinta de guvern cu cateva subiecte foarte importante. Primul este cel legat de comunicatul Curtii Constitutionale de ieri, prin care a constatat neconstitutionalitatea Ordonantei de Guvern numarul 192 din anul 2020 pentru modificarea si completarea Legii 55 din acelasi an, privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Am sa spun din capul locului ca deciziile Curtii Constitutionale se vor executa.
Avem, in acest moment comunicatul si trebuie sa asteptam motivarea si publicarea deciziei, motiv pentru care, formal, prevederile legale sunt in vigoare. Am discutat cu domnul ministru Rafila si, tinand cont de conditiile in care indicii de infectare, rata de infectare se mentine la un nivel ridicat, personal fac apel la populatie pentru a ne proteja in continuare de tot ceea ce inseamna pericolul acesta al infectarii. El se gaseste in continuare la un nivel de risc ridicat".

Iata declaratia facuta de Alexandru Rafila:

"Asteptam cu totii publicarea deciziei Curtii Constitutionale si a motivatiei acestei decizii, dar in momentul in care ea a fost facuta publica, sigur ca am analizat legislatia existenta si trebuie sa spunem foarte clar ca Legea 55 prevede utilizarea in continuare a mastii in toate spatiile interioare, in mijloacele de transport in comun sau in pietele care sunt inchise - acoperite si inchise.
Trebuie sa mai intelegem inca un lucru, cred: utilizarea mastii nu reprezinta o restrictie in sine, ci reprezinta o masura care previne transmiterea sau incetineste transmiterea in comunitate a acestei infectii. Si protectia individuala este necesara, atat pentru propria persoana, cat si pentru cei cu care intram in contact. In mod evident, daca contextul legal impune acest lucru, sigur ca sunt convins ca Guvernul Romaniei va adopta actele legislative necesare pentru protejarea sanatatii publice”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani