Grid star
companii

OMV, ACUZAT CA A PROVOCAT CUTREMURELE - Teoria fostului ministru Eugen Teodorovici: "Cutremurele din Gorj sunt provocate de exploatarea de gaz a OMV. Au marit exploatarea. Trebuie sa produci explozii subterane" (Video)

Fostul ministru al Finantelor Publice Eugen Orlando Teodorovici (foto) vine cu o teorie despre recentele cutremure din judetul Gorj: seismele nu ar fi naturale, ci ar fi fost fost provocate de catre compania austriaca OMV, care are in zona o exploatare de gaze naturale – exploatare bazata pe explozii subterane, care va mai dura cinci ani.

Afirmatia a fost facuta intr-un interviu pentru Puterea.ro, publicat vineri, 24 martie 2023. 

In acelasi context al cutremurelor, fostul demnitar a sustinut ca Romania dispune de o tehnologie care ii permite sa detecteze cutremurele cu doua sau chiar trei zile inainte de producerea lor, dar, din pacate, aceasta tehnologie nu a fost facuta publica. 

La nivelul general al dezastrelor, Teodorovici a vorbit despre SMURD si despre seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat. Alt episod relatat de catre Eugen Teodorovici se refera la refuzul lui Arafat ca Ministerul de Finante sa cumpere elicoptere de interventie medicala cu dotari avansate.

 

Iata principalele declaratii ale fostului ministru (vezi video):

Eugen Teodorovici: Ce a ajuns la mine intotdeauna am sustinut. Am venit eu cu idei de a da finantare. (...) Eu am rugat celelalte ministere – inclusiv pe Sanatate, pe Agricultura – o gramada de chestii. Eu veneam catre ei. Pe Arafat, [l-am rugat] sa cumpere elicoptere si n-a vrut sa le cumpere. Doua pe judet. I-am zis: 'Vine un cataclism. Doamne, fereste! Cad cladirile astea. Cu ce scoti, ma, ranitii dintre daramaturi?

Reporter: Dar de ce n-a vrut sa le cumpere?

Teodorovici: Pentru ca acolo exista o... Iar lumea e manipulata cu acest SMURD. SMURD-ul e o afacere, o chestie in care nu se doreste a se intra. Cand s-au cumparat salvarile, licitatia trebuia sa fie scoasa de acolo (n.r. trebuia lansata licitatie), dar s-a pus piedica chiar in sedinta de Guvern – s-a spus: 'Lasati, sa le faca domnul Arafat acolo!' Eu i-am propus sa-i dau bani sa cumpere elicoptere super-dotate din punct de vedere medical, de interventie de genul asta. Vazusem acel episod din Arges, unde cineva a cazut in prapastie si n-au putut sa intervina decat pe timp de zi, au plecat niste ambulante... o prostie. Eram chiar in emisiune la o televiziune si a intrat prin telefon premierul de atunci, Mihai Tudose. A spus: 'Daca as fi ministru de Finante, eu maine ti-as da bani din Fondul de rezerva sa cumperi elicoptere, pentru ca elicopterele pot interveni si noaptea'. (Numai in Romania nu se poate.)

Am tinut minte aceasta chestie din 2017 pana am ajuns eu ministru de Finante (n.r. in ianuarie 2018, in guvernul Viorica Dancila) si atunci am reluat ideea: macar doua elicoptere pe judet sa cumpere domnul Arafat. Nu a vrut, invocand ca nu sunt piloti. Cum adica?! Avem piloti militari pensionari – ii luam pe ei. Nu avem in tara? Aducem de afara. Dar nu poti sa-mi invoci mie ca nu avem piloti.

Doamne, fereste! Se intampla un dezastru. Ce faci? Cum scoti din Bucuresti? Imi aduc aminte de cutremurul din '77. (…) Erau bucati de blocuri pe strada – era blocat accesul. D-apai astazi, cand se construiesc blocurile cum se construiesc (la drum)! Deci n-o sa mai poti avea acces. Cum scoti dintre daramaturi oamenii care au supravietuit, decat cu elicoptere? Ii scoti si-i duci in spitale din afara Bucurestiului. Deci pentru asta a fost ideea. S-a respins. (…)

Vrei sa-ti spun un secret? (…) In primul rand, trebuie spusa o chestie. Am inteles de ce nu se discuta despre ea: Romania poate, are astazi tehnologia pentru a anticipa cu doua pana la trei zile cutremurele. (…) Si pana la 6.000 km distanta.

Reporter: De unde ai aceasta informatie?

Teodorovici: N-o sa vreau sa spun foarte mult...

Reporter: Sau unde o avem noi?

Teodorovici: La institutul de profil.

Reporter: De fizica pamantului?

Teodorovici: Imi scapa denumirea. Nu este cel al domnului Gheorghe Marmureanu. E sub Academia Romania, dar nu e cel al domnului Marmureanu. Ai vazut ca dansul si-a schimbat des punctul de vedere referitor la un posibil sau un iminent cutremur. Inteleg, din spusele domniei sale, ca atunci cand se vorbea de un cutremur iminent, era multumirea firmelor de asigurare, pentru care un astfel de anunt a trimis multi romani sa-si faca polite de asigurare. Dupa care, daca ne uitam in istoricul aparitiilor publice ale domnului Marmureanu (care oricum, apropo, nu are pregatirea necesara: are o diploma de inginer constructor, si nu de seismolog sau geolog – o diploma primita ca si altii, nu foarte multi), si-a schimbat opinia si spune ca si-a revizuit calculele si ca nu se mai intrevede un astfel de cutremur in urmatoarea perioada. Pentru ca (ce sa vezi?) se rupsese lantul de iubire intre firmele de asigurare si el. Am avut un gust amar cand am auzit asta. Am inteles si interesele majore din piata.

Ca si eu m-am intrebat la fel: de ce nu se spune? De ce nu facem acest lucru, pentru a evita pierderi de vieti omenesti? Intr-un astfel de scenariu, daca ai cu doua zile inainte un astfel de anunt, salvezi vieti omenesti. Nu poti sa eviti daune materiale (e clar), dar o evacuare pe baza unui plan material foarte bine pus la punct (cum ar fi Israelul), cu infrastructura necesara unde sa duci populatia afectata... Trebuie sa creezi acel back-up, acea zona in care sa evacuezi. Adica acolo sa ai infrastructura necesara pentru o zi-doua-trei: sa tii populatie, sa o cazezi, sa doarma, sa manance, sa bea, sa traiasca cat de cat in aceleasi conditii in care traiau inainte sa fie evacuati. Asta inseamna un plan foarte bine pus la punct, din toate punctele de vedere. Repet: sunt tari in lume care au astfel de planuri: Japonia, Israelul... Ei asa traiesc. Din pacate, asta nu se face.

Reporter: Dar nu inteleg: de ce doar Romania are planul asta?

Teodorovici: Pentru ca suntem mai destepti.

Reporter: Cine l-a creat?

Teodorovici: Dupa emisiune, iti spun. Eu n-am crezut, nu sunt un specialist, nu ma pricep, dar imi dau seama cand vorbesc cu un om care stie. Mai ales ca ce a spus i s-a si confirmat chiar de Academia Romana, printr-un premiu pe acest subiect. Deci l-au validat oameni care stiau acest lucru. Eu inteleg impactul unei astfel de acceptari oficiale. (…) Inteleg deranjul economic, raspunderea pe care statul ar avea-o daca ar recunoaste oficial acest lucru, ca se poate anticipa un cutremur cu doua-trei zile. Dar o forma de mijloc se poate gasi, pentru ca vorbim de vieti omenesti. Doar sa stea la masa, sa discute, si se poate gasi o solutie de interes pentru Romania, de impact bun pentru Romania. (…)

O astfel de forma iti poate detecta atat cutremurele naturale, cat si pe cele cale nu sunt naturale. Aici intram intr-o alta zona sensibila. Adica cutremurele de la Gorj, de exemplu, nu au fost cutremure naturale. Sunt cutremure provocate de exploatarea de gaz de catre OMV. Au marit cantitatea de gaz, exploatarea de gaz. Acolo, ca sa produci exploatarea de gaz, trebuie sa produci niste explozii subterane. Si s-a intensificat acest vid de exploatare a gazului, punandu-se pe seama cutremurului din Turcia ce se intampla la Gorj. Deci au profitat de aceasta situatie din Turcia pentru a pune pe seama socului din Turcia acest fapt, ca se intampla si in Gorj astfel de cutremure foarte ciudate. Nu este natural. Este ceva provocat de cei care exploateaza gazul acolo. Mai au inca 5 ani de exploatare.

https://youtu.be/PWnLGc2WBmE?t=2724

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani