Ordonanta austeritatii, pusa in dezbatere publica. Mai putini bani pentru pensionari, impozite si TVA marite (Document)
Ministerul de Finante a pus joi, 3 iulie 2025, in dezbatere publica, Proiectul Lege privind unele masuri fiscal-bugetare. TVA-ul creste, impozitele cresc, romanii raman cu mai putini bani in portofel. Poate cea mai dureroasa masura, TVA-ul creste de la 19% la 21%.
Se majoreaza cota de impozit de la 10% la 16% pentru dividendele distribuite intre persoane juridice romane incepand cu data de 1 ianuarie 2026/ prima zi a anului fiscal modificat care incepe in anul 2026, din considerente fiscal-bugetare. Intrucat din profiturile anului 2025/anului modificat care incepe in anul 2025 se pot distribui, potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile, dividende in baza unor situatii financiare interimare intocmite in cursul anului, in baza acestui cadru legal se stabilesc reguli tranzitorii pentru dividendele distribuite, potrivit legii, in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2025/anului fiscal modificat care incepe in anul 2025, propunandu-se, astfel, mentinerea cotei de 10% pentru aceste dividende.
Taxe pe jocurile de noroc
In cazul veniturilor obtinute din jocuri de noroc se propune mentinerea modalitatii de determinare a impozitului pe venit prin aplicarea unui barem de impunere cu transe de venit asupra fiecarui venit brut cu cote de impunere cuprinse intre 10% si 40 %. Astfel, baremul de impunere asupra fiecarui venit brut primit de un participant de la un organizator sau platitor de venituri din jocuri de noroc, se modifica astfel:
In cazul veniturilor obtinute ca urmare a participarii la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine si lozuri cu valoare mai mare decat plafonul neimpozabil de 66.750 lei, se propune ca impozitul datorat sa se determine prin utilizarea baremului aplicabil in cazul veniturilor din jocuri de noroc, asupra fiecarui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obtinut sa se scada suma de 12.350 lei.
Taxa pe pensii
Se propune eliminarea facilitatii de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, pentru partea ce depaseste suma lunara de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. Taxarea va fi de 10%. In cazul veniturilor din pensii, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta partea ce depaseste suma lunara de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. In vederea determinarii impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 de lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata.
Astfel, se propune eliminarea facilitatii de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, pentru partea ce depaseste suma lunara de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. In cazul veniturilor din pensii, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta partea ce depaseste suma lunara de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. In vederea determinarii impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 de lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata.