Grid star
business capital

PENSIILE DIN PILONUL II AR PUTEA FI IMPOZITATE PROGRESIV - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania: de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal risca sa devina cel cu cotele progresive de 15% sau 20

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) atrage atentia asupra unei ambiguitati legislative in Codul fiscal, care creeaza posibilitatea impozitarii progresive a castigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu si III facultativ), asimilate in mod eronat cu partea necontributiva a pensiilor de serviciu incepand cu 1 ianuarie 2024.

Potrivit APAPR, citata de Economedia, in loc de impozitarea platilor din fondurile de pensii private cu cota normala de 10% (ca in prezent si precum la pensiile platite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal risca sa devina cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil castigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din Romania.

Asociatia solicita modificarea Codului Fiscal (Art. 100 si Art. 101) prin ordonanta de urgenta pentru a reflecta corect diferenta dintre principiul contributiv care guverneaza prin excelenta pensiile private si cel necontributiv al pensiilor speciale. Astfel, se solicita mentinerea cotei actuale de impozitare de 10% in locul aplicarii cotelor de 15% sau 20%.

“Miza acestei necesare clarificari legislative consta in plati de miliarde de lei anual catre sute de mii de romani, nivelul platilor realizate de fondurile de pensii private fiind in crestere exponentiala. Pana in prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul iI si Pilonul III) au facut plati in valoare totala de peste 2,36 miliarde RON catre aproape 210.000 de beneficiari. Doar pe Pilonul II, platile sunt estimate sa ajunga la 1 miliard RON in 2023, aproape cat suma de 1,1 miliard RON platita in cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de crestere exponential este estimat sa continue si anii urmatori”, arata APAPR.

Codul Fiscal se modifica

De la 1 ianuarie 2024, Codul Fiscal prevede ca pentru venitul lunar din pensii care are atat componenta contributiva, cat si componenta necontributiva, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, pentru partea contributiva se aplica o cota de impunere de 10%, iar pentru partea necontributiva se aplica progresiv urmatoarele cote de impunere:

(i) 10%, pentru partea mai mica decat nivelul castigului salarial mediu net sau egala cu acesta:

(ii) 15%, pentru partea cuprinsa intre nivelul castigului salarial mediu net si nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat sau egala cu acesta;

(iii) 20%, pentru partea ce depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani