Grid star
eveniment

PENSIILE SPECIALE – Pozitia vicepremierului Kelemen Hunor: "Nu e acceptabil sa iesi la 50 de ani cu o pensie care e mai mare decat salariul”

Pozitie transanta a vicepremierului Kelemen Hunor, presedintele UDMR (foto dreapta, langa premierul Ciuca) in legatura cu pensiile speciale. Acesta a declarat ca nu este acceptabil sa iti incheiei cariera la 50 de ani cu o pensie care este mai mare decat salariul.


Referindu-se la magistrati, vicepremierul a declarat la TVR ca acestia au "interdictii brutale” (in afara de activitatea judecatoreasca nu le sunt permise alte surse de venit decat din activitatea didactica-n.r). Liderul UDMR declara ca statul trebuie sa stabileasca daca peste contributivitate mai da un punct, un punct si jumatate, doua puncte pentru acea perioada cat acestia sunt in serviciul public, dar acest lucru inseamna ca si varsta de pensionare trebuie crescuta.
Hunor a mai spus ca nu accepta si nu este corect sa fie pensia mai mare decat salariul:

„Eu as incepe cu discutia principiala - ce doreste sa faca statul roman cu acele categorii socioprofesionale care sunt in serviciul public si au interdictii si incompatibilitati serioase”.

Iata declaratiile facute de Kelemen Hunor:

"Eu am o abordare deloc populista si o abordare, zic eu, principiala. In primul rand, ar trebui sa avem o discutie in zona politica – nu neaparat doar cei care sunt la guvernare, cu toti factorii politici si cu institutiile statului – care sunt acele categorii socio-profesionale unde in perioada serviciului public exista interdictii, exista incompatibilitati si atunci se poate ajunge la o solutie, asa cum se face si la nivelul Uniunii Europene, se face in multe tari. Magistratii, procurorii si judecatorii au interdictii? Da, interdictii brutale. E adevarat ca ies la pensie foarte repede. Sunt in serviciul public? Da. Atunci trebuie sa stabilesti daca peste contributivitate mai dau un punct, un punct si jumatate, doua puncte pentru acea perioada cat sunt in serviciul public, dar acest lucru inseamna ca si varsta de pensionare trebuie crescuta, fiindca nu e acceptabil sa iesi la 50 de ani cu o pensie care e mai mare decat salariul.

Pensiile militare

In zona  militara, armata, politie, servicii, la fel, trebuie discutate politic. Da, sunt politicieni care au restrictii cat sunt in serviciul public si atunci daca reusesti sa stabilesti un principiu, si nu vorbesti de pensii speciale, ca nu este nimic special,  e pensia pe contributivitate si un punct in plus, doua puncte in plus in functie de… Daca statul roman este in masura sa stabileasca care sunt acele categorii profesionale, atunci demagogia, populismul dispar. Si atunci stii regulile jocului. Nici eu nu accept si nu este corect sa fie pensia mai mare decat salariul. Si acest lucru se intampla intr-o anumita zona, cu preponderenta intr-o anumita zona si nu se poate.
Acest lucru nu este corect, nu este drept fata de cetateni. Dar nici populismele-  omoram primarii, omoram pe astia care nu pot sa reproseze in  niciun fel, dar la ceilalti nu se poate,  ca nu avem curaj, nu avem viziune. Deci eu as incepe cu discutie principiala - ce doreste sa faca statul roman cu acele categorii socioprofesionale care sunt in serviciul public si au interdictii si incompatibilitati serioase".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani