Grid star
eveniment

PENSIONARE INAINTE DE TERMEN - Legea, adoptata de Camera Deputatilor. Votul final se da in Senat. Ce categorie profesionala beneficiaza de scurtarea cu trei ani a serviciului (Document)

Senatul are pe ordinea de zi a sedintei din 13 decembrie 2021 propunerea legislativa pentru completarea art.284 din Legea nr.1/2011 a educatiei nationale. Este vorba de iesirea la pensie inainte de termen a cadrelor didactice. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputatilor, iar Senatul este forul decizional.

Concret, se propune pensionarea acelor angajati care considera ca nu mai sunt apti de rezultate in invatamant cu trei ani anterior varstei de pensionareIn expunerea de motive se arata ca exista angajati care isi doresc pensionarea la cerere pentru ca nu se mai afla in posibilitatea fizica sau psihologica sa raspunda cerintelor de eficienta ale sistemului de invatamant actual.

Pe de alta parte, legea le permite cadrelor didactice sa ramana titulari in sistemul de invatamant inca 3 ani peste varsta standard de pensionare, la cerere. Motiv pentru care initiatorii dorec prin acest proiect sa li se permita si pensionarea acelor angajati care considera ca nu mai sunt apti de rezultate in invatamant, tot cu 3 ani, dar anterior varstei de pensionare..
Exista si o conditie vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii.

Iata expunerea de motive:

"In Romania, dreptul la pensionare a cadrelor didactice la cerere s-a regasit in Statutul personalului didactic anterior anului 2011.

Pe de o parte, exista angajati care isi doresc pensionarea la cerere pentru ca nu se mai afla in posibilitatea fizica sau psihologica sa raspunda cerintelor de eficienta ale sistemului de invatamant actual intr-o continua schimbare, iar acest fapt se reflecta in rezultatele elevilor.

Pe de cealalta parte, exista cadre didactice care demonstreaza competenta si dupa implinirea varstei de pensionare. Acestora, legea le permite sa ramana titulari in sistemul de invatamant inca 3 ani peste varsta standard de pensionare.

Astfel, pentru a echilibra balanta, consideram ca propunerea este intemeiata. Daca legea permite activarea cadrelor didactice, la cerere, 3 ani dupa implinirea varstei de pensionare, sa li se permita si pensionarea acelor angajati care considera ca nu mai sunt apti de rezultate in invatamant, tot cu 3 ani, dar anterior varstei de pensionare”

Iata forma adoptata de Camera Deputatilor:

"Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia in vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani, femeile, respectiv 30 de ani barbatii”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani