Grid star
interviuri

PENSIONARII FOLOSITI CA TROC POLITIC – Minciuna ca pensiile nu pot fi majorate este desfiintata de fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici: "Citu are de unde sa majoreze punctul de pensie". Cum a vrut Citu sa devina erou dupa ce a crescut in mod i

Dezvaluire bomba facuta de fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici in interviul acordat in exclusivitate pentru Lumea Banilor: punctul de pensie poate va fi majorat cu 40% de la 1 septembrie 2020 si alocatiile ar putea fi marite de la aceeasi data de Guvernul Orban. Bani sunt, insa promisiuniile facute de ministrul Finantelor Florin Citu agentiei de rating Standard & Poors impiedica Guvernul Romaniei sa puna in aplicarea Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Si totul se intampla ca urmare a unei actiuni ce pare mai degraba cu o tentativa de subminare a economiei nationale comise de Citu: cresterea intentionata a deficitului pentru ca ulterior sa regleze totul si sa apara ca fiind eroul care salveaza economia Romaniei.

Promisiunile despre care Eugen Teodorovici vorbeste in interviul acordat Lumea Banilor privesc garantii oferite de ministrul Finantelor Florin Citu agentiei Standard & Poor's ca nu va majora pensiile si alocatiile de la 1 septembrie 2020, dar si ca va organiza alegeri anticipate.

In ce priveste majorarea pensiilor de catre Guvern de la 1 septembrie, Eugen Teodorovici precizeaza ca Florin Citu "are de unde sa majoreze punctul de pensie, mai ales ca banii astia se intorc in economie" si o poate face in acelasi mod in care a luat decizia de a ajuta mediul de afaceri. Practic, la fel cum a adoptat o serie de masuri pentru societatile comerciale, la fel poate face cu cele 5 milioane de pensionari (dintre care 2 milioane de pensionari cu venituri sub 1.000 lei): "Pensionarii pot fi considerati ca fiind 5 milioane de firme care vor folosi bani in consum".

Cat despre promisiunea facuta Standard & Poor's de Citu privind alegerile anticipate, aceasta ar fi fost cuprinsa intr-o scrisoare transmisa inainte ca Organizatia Mondiala a Sanatatii sa declare pandemie de coronovirus, motiv pentru care s-a renuntat la aceasta idee. Inainte de pandemie insa, dezvaluie Orlando Teodorovici, in decembrie 2019, ministrul Florin Citu a efectuat mai multe plati pentru a creste intentionat deficitul, ceea ce a condus la degradarea Romaniei in ce priveste ratingul de tara la perspectiva negativa. "A venit criza si au scapat lucrurile de sub control", subliniaza Teodorovici.

Motivul pentru care in raportul din iunie 2020 Standard & Poor's nu a clasificat Romania in categoria "junk", a fost angajamentul lui Citu ca nu va majora pensiile si alocatiile in acest an: "Dansul se lauda ca a mentinut-o, numai ca nu a mentinut-o, ci a scazut-o. Eu, timp de doi ani, am mentinut pespectiva pozitiva stabila", arata Eugen Teodorovici.

In acest context, Eugen Teodorovici a afirmat ca, la randul sau, era sunat in perioada in care era ministru al Finantelor de agentii, Comisia Europeana, FMI sau Banca Mondiala pentru a i se cere sa nu majoreze pensiile, insa intotdeauna raspunsul era unul singur: "Nu discutam despre neaplicarea legii pensiilor".

Redam declaratiile privind majorarea pensiilor facute de fostul ministru Eugen Teodorovici in interviul acordat Lumea Banilor:

Credeti ca va fi majorat punctul de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020, astfel cum prevede Legea nr. 127/2019?

In mod sigur, punctul de pensie nu va fi majorat de la 1 septembrie 2020. Guvernul Romaniei, prin ministrul de Finante, a trimis catre agentia Standard & Poors o scrisoare de angajament in care spune ca anul asta nu va mari la 1 septembrie punctul de pensie, nu da alocatiile. Si daca va uitati si in primul raport al Standard & Poors de anul trecut si cititi printre randuri, veti vedea exact trecut ca si atunci au fost discutii la agentie si au fost facute promisiuni ca vor avea loc alegeri anticipate si Guvernul va avea o anume componenta. Au pus practic in Raportul de anul trecut, nestiind ca noi ne uitam si printre randuri ceea ce ei au discutat. Citu, Orban spun mereu ca e o decizie politica si probabil vor proroga prin ordonanta de urgenta aplicarea legii.

De ce nu reactioneaza Parlamentul in fata acestei situatii?

Ma dezamageste foarte mult Parlamentul Romaniei pentru ca putea prin Comisia de buget finante, reunite sau separat, sa dispuna o ancheta privitoare la actiunile Guvernului din noiembrie-decembrie 2019, aratand opiniei publica ca Guvernul Orban in cele doua luni de zile de anul trecut a facut plati pentru a creste in mod intentionat deficitul pe care eu il lasasem in octombrie la 2,8 la un nivel foarte mare, pentru ca apoi sa il scada si sa arate cat de buni si marinimosi sunt ei in economie.

Numai ca a venit criza si au scapat lucrurile de sub control. Mai mult, si aceasta se duce poate intr-o acuzatie de subminare a economiei nationale. Si spun asta pentru ca ducand in mod voit si nejustificat la 4,3 sau 4,6, agentia de rating ne-a degradat. Sa ne amintim ca in decembrie 2019 Standard & Poors a spus ca este perspectiva negativa. De ce? Din cauza unor astfel de motive. Efectul este devastator. Daca in iunie 2020 Standard & Poors ne dadea si rating negativ, junk, in momentul acela economia era praf. Numai ca, scrisoarea trimisa de catre ministrul de Finante ca angajament fata de Standard & Poors, ca nu va majora pensiile si alocatiile in acest an. Pe baza acelei scrisori, agentia de rating a mentinut perspectiva negativa. Dansul se lauda ca a mentinut-o, numai ca nu a mentinut-o, ci a scazut-o. Eu, timp de doi ani, am mentinut pespectiva pozitiva stabila, chiar daca si eu am avut parte de presiuni si telefoane din partea agentiilor de rating, Comisie, FMI, Banca Mondiala si le-am spus foarte clar: "Nu discutam despre neaplicarea legii pensiilor".

Sunt bani pentru majorarea punctului de pensie?

Citu are de unde sa majoreze punctul de pensie, mai ales ca banii astia se intorc in economie. Nu poti sa tratezi 5 milioane de pensionari, de exemplu, altfel decat ai tratat mediul de afaceri pentru care ai adoptat o serie de masuri. Practic, si pensionarii pot fi considerati ca fiind 5 milioane de firme care vor folosi bani in consum. Sunt 2 milioane de pensionari cu venituri sub 1.000 lei.

Acest Guvern sau cel care va fi din septembrie, din partea Opozitiei, trebuie sa discute serios despre modul in care se va face cresterea pensiilor. Adica, ar trebui cresterea sa fie facuta de la baza si nu de la varf, unde se afla pensiile mari. Chiar si in partid m-au atacat si mi-au spus ca nu se poate discuta in felul acesta pentru ca se vorbeste despre contributivitate. Am inteles, corect, dar de ce oare aceeasi colegi din partidul meu care ma critica nu gandesc la fel si despre pensiile speciale? (...)

De ce sa ducem pensiile cu posta? 700 milioane lei pe an costa sa ducem pensiile cu posta. Anul trecut am propus, dar colegii mei nu au fost de acord, ca pensia pentru pensionari sa fie pe card. Insa nu obligatoriu, ci sa fie stimulati: cine isi tine pensia pe card nu plateste comisioane de administrare si primeste un bonus, daca trece pe card. Banii acestia se putea duce in alte lucruri necesare pentru Romania.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani