Grid star
eveniment

PESTE 1 MILIARD DE EURO PENTRU ROMANIA – Ministerul Investitiilor a primit aprobarea oficiala. Destinatia fondurilor

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a primit aprobarea oficiala din partea Comisiei Europene pentru un nou Program Regional aferent perioadei de programare 2021–2027, Programul Regional Centru, cu o alocare de aproape 1,4 miliarde euro. In acest moment, sapte Programe Regionale sunt aprobate de Executivul European, dupa ce PR Vest, PR Sud-Muntenia, PR Nord-Vest, PR Sud-Vest Oltenia, PR Sud-Est si PR Nord-Est au primit unda verde zilele trecute.

Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021–2027 au fost elaborate in asa fel incat sa fie permis transferul de competente administrative si financiare de la nivelul administratiei publice centrale la nivelul administratiei publice din unitatile administrativ-teritoriale, impreuna cu resursele financiare necesare exercitarii acestora.
 
"Cu o populatie de 2,3 milioane de locuitori, judetele care alcatuiesc zona Centru au inregistrat in perioada 2000–2021 un declin demografic de ‑13%. In aceasta situatie, subfinantarea educatiei a intarziat modernizarea sistemului educational si oferirea unui raspuns adecvat la aceste modificari. Din aceasta perspectiva, oferta educationala necesita o aliniere la nevoia de competente si specializari cerute de angajatori, care sa contribuie la cresterea competitivitatii economiei regionale si sa ofere sanse egale de acces la educatie de calitate pentru toti copiii. Aceasta este numai una dintre perspective. Multe localitati urbane mici si rurale au o situatie economica precara, in curs de deteriorare rapida, iar cele 1,38 miliarde de euro alocate prin Programul Regional vor actiona exact acolo unde este nevoie, pentru a valorifica potentialul economic specific zonei”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos.

 Obiectivele asumate de PR Centru

Programul Regional Centru beneficiaza de o alocare totala de 1.384.456.339 euro si sustine, prin prioritati de finantare specifice, transformarea regiunii intr‑o regiune competitiva prin inovare si intreprinderi dinamice pentru o economie inteligenta (alocare totala 270,57 milioane euro), digitala (alocare totala 80,93 milioane euro), cu comunitati prietenoase cu mediul (alocare totala 233,78 milioane euro), cu mobilitate urbana durabila (alocare totala 233,78 milioane euro) si accesibila (alocare totala 197,68 milioane euro), o regiune educata (alocare totala 93,17 milioane euro), cu turism sustenabil (alocare totala 30,89 milioane euro) si atractiva (alocare totala 185,36 milioane euro). Pentru interventiile dedicate asistentei tehnice este prevazuta o alocare financiara totala de 58,25 milioane euro.
 
In cadrul fiecarui program regional, problemele si provocarile oraselor din regiune au fost abordate individual.

Cele 8 Programe Regionale sunt:


Recent, a avut loc evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, documentul strategic care acopera fondurile Politicii de Coeziune si cel al Politicii Maritime si Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027.
Astfel, in al treilea exercitiu financiar prin care statul roman va beneficia de fonduri europene, se vor implementa saisprezece Programe, prin care Romaniei ii vor fi alocate peste 31 de miliarde de euro. Primul Program aprobat de executivul european din Politica de coeziune 2021–2027 a fost Programul Asistenta Tehnica, la 23 august, cu o alocare de 0,96 miliarde de euro. 
In continuare, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formala si aprobare a tuturor programelor aferente perioadei 2021–2027 pana la sfarsitul anului in curs.
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani