Grid star
eveniment

EXECUTAREA SILITA A STATULUI – Legea pentru achitarea obligatiilor de plata catre romani, la votul final. Deja a fost adoptata de Senat (Document)

Camera Deputatilor are pe ordinea de zi a sedintei din 12-13 septembrie 2023 proiectul de lege privind modificarea si completarea OUG 22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii. O lege extrem de binevenita, avand in vedere ca de-a lungul timpului au fost multe cazuri in care romanii care obtineau hotarari judecatoresti, unele privind drepturile salariale, intampinau probleme cand statul trebuia sa faca plata. 

Potrivit expunerii de motive, problemele legate de respectarea si executarea hotararilor judecatoresti de catre institutiile statului si de catre administratia publica reprezinta o tema recurenta, reiterata in cadrul intalnirii Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, din martie 2021. A fost evidentiata necesitatea adoptarii unor masuri legislative de natura a garanta punerea in aplicare voluntara si la timp a hotararilor judecatoresti definitive ce vizeaza achitarea obligatiilor de plata restante si executarea silita a creantelor statului sau institutiilor aflate in subordinea statului, precum si dreptul la un proces echitabil.

Prevederi clare

Proiectul prevede termene certe privind demersurile necesare pentru indeplinirea obligatiilor de plata, asigurarea celeritatii prin posibilitatea recurgerii creditorului la prevederile Codulului de procedura civila, obligativitatea institutiei debitoare, prin ordonatorul principal de credite bugetare de a prezenta lista bunurilor si a veniturilor urmaribile, inclusiv posibilitatea institutiei debitoare de a a solicita instantei acordarea, in conditiile legii, a unui termen de gratie sau/si stabilirea unor termene de plata esalonata a obligatiei respective.

Termen de 2 luni

Astfel, potrivit formei care a fost votata in Senat, institutia debitoare este obligata ca:

-in termen de 2 luni sa faca demersurile necesare pentru a-si indeplini obligatia de plata;

-neindeplinirea acestei reguli poate determina executarea silita;

-daca executarea creantei stabilita prin titluri executorii nu poate continua din lipsa de fonduri, institutia debitoare este obligata ca in termen de o luna sa faca demersurile necesare pentru a plati;

-termenul curge de la care institutia debitoare a primit somatia de plata comunicata de organul de executare, la cererea creditorului, si suspenda cursul prescriptiei dreptului de a obtine executarea silita.

Iata forma adoptata de Senat

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani