Grid star
punguta cu doi bani

Piata asigurarilor din Romania. Plati de miliarde de lei

In primele 9 luni din 2022, societatile de asigurare autorizate si reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiara si sucursalele prezente pe piata din Romania au subscris prime brute in valoare de aproximativ 13,4 miliarde lei, in crestere cu 28% fata de perioada similara din anul precedent.

Astfel, volumul total al subscrierilor pentru activitatea de asigurari generale s-a situat la 10,8 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de perioada ianuarie – septembrie 2021, detinand o pondere de 81% din valoarea totala a primelor brute subscrise (PBS) de asiguratorii autorizati si reglementati de ASF si sucursale. Pentru segmentul asigurarilor de viata, valoarea totala a primelor brute subscrise a fost de 2,6 miliarde lei, in crestere cu 5% comparativ cu primele 9 luni aferente anului 2021.
Despagubirile brute platite de asiguratorii autorizati si reglementati de ASF, de sucursale si de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) au insumat 6,3 miliarde lei in primele 9 luni ale anului 2022. Despagubirile brute platite pentru segmentul asigurarilor generale s-au situat la 5 miliarde lei, in timp ce pentru activitatea de asigurari de viata despagubirile brute platite au fost in valoare de 1,3 miliarde lei.

Sumele aprobate pentru plata daunelor de catre FGA au fost in valoare totala de circa 484 milioane lei, din care aproximativ 94% reprezinta sume aprobate pentru plata daunelor RCA (455 milioane lei). Potrivit ASF, in primele 9 luni ale anului 2022, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris prime brute in valoare de aproximativ 12,1 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 23% fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului anterior.
Piata asigurarilor din Romania ramane orientata, potrivit ASF, spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 83% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF. Piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto, astfel incat acestea, incluzand clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului), reprezinta aproximativ 77% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 64% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in primele 9 luni ale anului 2022.
Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurarilor de viata a depasit nivelul de 2 miliarde lei, fiind sustinut de cresterea cu circa 7% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare).
Asigurarile de sanatate au continuat sa inregistreze o dinamica pozitiva in primele 9 luni ale anului 2022, cu un volum al subscrierilor de peste 509 milioane lei, in crestere cu aproximativ 33% fata de aceeasi perioada a anului 2021 (384 milioane lei), detinand o pondere de 4,22% in totalul primelor brute subscrise de societatile autorizate si reglementate de ASF. Asigurarile de garantii au inregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 191 milioane lei in primele 9 luni ale anului 2022, in scadere cu 27% fata de aceeasi perioada a anului anterior (262 milioane lei).

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani