Grid star
punguta cu doi bani

Secretomanie la ministerul lui Vlad Voiculescu pentru un om din Big Pharma (Documente)

Cu scuzele de rigoare ca va inoportunam a doua zi consecutiv cu Ministerul Sanatatii, condus de Vlad Voiculescu (foto), va spunem ca institutia a ramas corigenta la transparenta.

In 3 martie 2021, Ministerul Sanatatii a publicat rezultatul selectiei dosarelor „pentru ocuparea fara concurs a functiei publice de conducere vacanta (n.r. corect: „vacante”) de director general gradul II la Directia generala resurse umane, structuri si politici salariale din cadrul Ministerului Sanatatii”. Patru candidati au fost respinsi, iar alti doi au fost admisi, dintre care in final, dupa interviu, a ramas doar unul. Pana aici, nimic neobisnuit.

Insa circul in acest punct incepe: candidatul admis dupa selectia dosarelor, dar picat la interviu, este mentionat cu nume si prenume (Petre Mitrea, un medic generalist, membru al USR-PLUS Brasov, care la un moment dat a lucrat aproape un an ca medic fara licenta in Marea Britanie – ii gasiti CV-ul la sfarsitul articolului), insa celalalt, declarat castigator final, a fost pus la secret, in dreptul lui fiind trecut doar un numar de dosar: „Reg2/3195/02.03.2021” (vezi facsimile):

Aoleo! Pai, ce-am facut? „Fara penali”, dar cu secretomani? Minunatii „oameni noi”, cei care se bat cu caramida-n piept ca reformeaza ei toate alea, au mostenit meteahna usilor inchise?

Tragicomedia pusa in scena de oamenii lui „Vladut Magicianul” a fost prezentata pe Facebook de catre jurnalistul Victor Ciutacu miercuri, 10 martie 2021.

Iata ce a comentat Ciutacu:

UPDATE: A fost interviu pentru ocuparea FARA CONCURS a postului vacant ?

La ministerul Transparentei, sub ocarmuirea Transparentului Magician, s-a organizat un concurs Transparent pentru sefia cadrelor. Au participat niste oameni si UN DOSAR. A castigat DOSARUL; cu sina, sper. Si pe asta v-au oprit securistii sa-l dati publicitatii, Transparentilor? Sau sefii de retea sunt anonimi?

P.S. Informatia asta NU o s-o vedeti la partenerii media ai sectei 'Martorii lui Vladut', aia care se cearta cu rujatul [Valeriu] Gheorghita ca l-a denuntat pe Magician.

Lobby-ista sistemului privat de sanatate, cu trecut in Big Pharma

Potrivit surselor Adevarul.ro, cea care a fost secretizata este o anume Carmen Sotinga, al carei CV nu este disponibil niciunde pe Internet. Totusi, punand cap la cap franturile de informatii disponibile pe diverse site-uri (inclusiv Facebook si LinkedIn), aflam ca doamna in cauza – originara din municipiul Vulcan (judetul Hunedoara) – a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila din Bucuresti” si a lucrat la Ministerul Sanatatii si la Casa de Asigurari de Sanatate Buzau, a fost (si poate inca este) „Head of Corporate Affairs” (director de afaceri corporatiste) la reteaua de clinici si spitale private Regina Maria si a activat (si poate inca activeaza) ca vicepresedinte al patronatului Palmed – o organizatie care se prezinta drept „principala 'voce' nationala pentru lobby si advocacy, principalul promotor ce sustine furnizorii privati de servicii medicale din Romania si dreptul pacientilor la servicii medicale de calitate la un pret accesibil, inca de la infiintare, din 2007. PALMED numara in prezent 66 de membri: clinici si spitale private, laboratoare de analize medicale, laboratoare de imagistica, clinici de stomatologie, situati in toate regiunile Romaniei”.

Ziarul Adevarul ii prezinta pe Mitrea si Sotinga in felul urmator:

Surse din institutie (n.r. din Ministerul Sanatatii) sustin ca favorita ar fi Carmen Sotinga, fiind date semnale ale conducerii institutiei in ceea ce priveste aceasta candidata. In cazul in care ar fi angajata, Sotinga nu ar fi la prima experienta in Ministerul Sanatatii, in perioada 2006-2011 aceasta fiind director-adjunct al Directiei Asistenta Medicala din institutie. Anterior acestei functii, Carmen Sotinga a fost medic de Medicina generala (1988-1999), apoi functionara a Casei de Asigurari de Sanatate Buzau (1999-2006). Dupa plecarea de la Ministerul Sanatatii, in 2011, Carmen Sotinga a lucrat ca external affairs manager la Novo Nordisk, companie farmaceutica din Danemarca, pana in 2017, sustin surse din institutie.

Contracandidatul lui Sotinga e Petre Mitrea, membru al USR-PLUS Brasov, de profesie medic de medicina generala si paliativa, fondatorul unei organizatii de studii clinice. Initial, acesta era vazut drept favorit, dat fiind faptul ca e membru al aceluisi partid din care e si ministrul, dar si pentru ca e, coincidenta sau nu, din acelasi oras de unde e si secretarul de stat Andreea Moldovan.

Dupa cum ati vazut mai sus, Carmen Sotinga a lucrat la Novo Nordisk, o companie daneza pe care putem s-o incadram in categoria „Big Pharma”, daca tinem cont de faptul ca in 2020 a ocupat a XVI-a pozitie la nivel mondial, avand venituri de aproape 18,3 miliarde de dolari, potrivit Topforeignstocks.com.

In incheiere, va lasam sa reflectati singuri la mareata coincidenta: in Ministerul Sanatatii, sub domnia lui Vlad Voiculescu, adesea criticat pentru ca ar urmari sa privatizeze sistemul de sanatate, ajunge director cineva care a lucrat in Big Pharma si care a facut lobby pentru acelasi sistem privat de sanatate. Aferim!

* Cititi aici CV-ul lui Petre Mitrea

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani