Grid star
business capital

PIATA DE CAPITAL, IN CRESTERE – Bursa de Valori Bucuresti, precizari cu privire la cele mai tranzactionate actiuni (Document)

Piata de capital a crescut cu peste 5 procente in primele patru luni ale acestui an. Astfel, toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se aflau in teritoriu pozitiv: indicele BET-TR, care include si dividendele, a crescut cu 5,2%, in timp ce BET-NG, indicele companiilor din energie si utilitati, a avut o crestere dubla, de 10,5%.

Instrumentele de venit fix au contribuit in mod semnificativ la valoarea totala de tranzactionare consemnata in primele patru luni la BVB, impulsionate in special de continuarea programului cu titlurile de stat Fidelis. Potrivit BVB, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz si BRD – Groupe Societe Generale au fost cele mai tranzactionate 5 actiuni in primele 4 luni.

Valoarea totala a listarilor realizate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a depasit 1 miliard de euro in in primele patru luni ale acestui an, o perioada marcata de volatilitate in pietele de capital internationale. De la inceputul anului, 13 runde de finantare, care au totalizat 1,1 miliarde euro, au fost derulate prin intermediul BVB. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 6 emisiuni de obligatiuni corporative in valoare cumulata de 427 milioane euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis in valoare de 618 milioane euro, si o emisiune de obligatiuni municipale in valoare de 112 milioane euro.Pe segmentul de actiuni a avut loc o listare in valoare de 1 milion de euro. Instrumentele de venit fix au contribuit in mod semnificativ la valoarea totala de tranzactionare consemnata in primele patru luni la BVB, impulsionate in special de continuarea periodica a programului de emisiuni de  titluri de stat Fidelis.

In interiorul pietei de actiuni, la finalul primelor patru luni, cele mai tranzactionate cinci titluri de pe Piata Reglementata la vedere a BVB au fost cele ale Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz si BRD – Groupe Societe Generale.

Indicele companiilor din energie

La nivel general, piata de capital din Romania a crescut cu 5,2% la finalul perioadei ianuarie-aprilie din acest an luand in calcul evolutia companiilor din componenta indicelui BET-TR, care include si dividendele. Se observa, astfel, o temperare a avansului care depasise 5,5% la finalul primelor doua luni din acest an. Desi cresterea inregistrata la finalul lunii aprilie a avut loc pe fondul unei lichiditati in scadere, toti indicii Bursei de Valori Bucuresti BVB se aflau in teritoriu pozitiv la finalul primelor 4 luni ale acestui an. Prin comparatie cu indicele BET-TR, cel mai mare avans a fost inregistrat de indicele companiilor din energie si utilitati, BET-NG, care a avut o crestere dubla, de 10,5%.

Per ansamblu, valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 6,74 miliarde lei, insa aceasta cifra este in scadere fata de primele patru luni ale anului trecut pe fondul asteptarilor investitorilor privind viitoarele IPO-uri anuntate la BVB.

Mai multi investitori

Potrivit BVB, numarul investitorilor de pe piata de capital din Romania a continuat sa creasca si a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparatie, la finalul anului 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru inseamna o crestere de 246% realizata in ultimii 5 ani.

Mai mult, cifra de 133.000 de investitori reprezinta un maxim istoric pentru piata de capital din Romania. Anul trecut la BVB au fost realizate 42 de runde de finantare, iar valoarea totala a rundelor de finantare a ajuns la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. Piata de capital din Romania a supraperformat prin comparatie cu o serie de indici reprezentativi dupa ce, in ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor cresteri de peste 100%, exprimate in moneda unica europeana.

Evolutia pozitiva a pietei de capital din primele patru luni din 2023 an vine dupa un an 2022 marcat de volatilitate si incertitudini. La nivelul pietei de capital romanesti s-au inregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totala de tranzactionare, lichiditate medie zilnica si numar de tranzactii.

Astfel, Bursa de Valori Bucuresti a atins un nou record in 2022 in ceea ce priveste valoarea totala de tranzactionare realizata pe toate pietele cu toate tipurile de instrumente financiare dupa ce tranzactiile totale au depasit 24 miliarde lei, in crestere cu 11% fata de nivelul din 2021. Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnica de tranzactionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piata Reglementata (PR) si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a crescut cu 11% si a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat in 2022 un nou record in ceea ce priveste numarul de tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pietele: peste 1,67 milioane de tranzactii. In acelasi timp, incertitudinile internationale au condus la scaderi ale pietei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut", precizeaza Bursa.

*Cititi aici raportul BVB

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani