Grid star
it

PNRR IGNORA DEZVOLTAREA IT – Un fost secretar de stat acuza: „Ai nevoie ca stat de un site rapid? Fugi la STS!... Ne loveste amnezia cand vine vorba sa ajutam micii antreprenori”

Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) – gandit sa scoata Romania din criza economica provocata de pandemie – ignora un domeniu fundamental pentru dezvoltarea tarii: tehnologia informatiei.

Acesta este motivul pentru care guvernul Florin Citu omite sa prinda in PNRR fonduri pentru ajutorarea micilor antreprenori IT, preferand in schimb ca acei bani sa i-i dea Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

Acuzatia a fost lansata marti, 23 martie 2021, de catre omul de afaceri Radu Puchiu (foto), fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului intre ianuarie si noiembrie 2017, precum si consilier de stat al ex-premierului Sorin Grindeanu pe probleme de IT&C si servicii online.

Simultan cu ignorarea sectorului privat din IT, Guvernul isi neglijeaza si propriile probleme legate de interoperabilitate, avertizeaza Puchiu.

Redam postarea de pe Facebook a lui Radu Puchiu:

Rataciti intre voluntari si militari

Nu, nu e despre Bucuresti si reteaua de termoficare (desi asemanari exista).

E despre starea digitalizarii Romaniei de astazi. Cam asa as defini-o. Fugind de realitatea administratiei sau ignorand problema centrala a transformarii ei - increderea, ratacim fara busola in cautarea de solutii, alegand extreme ce rezolva, eventual, partial, problemele urgente - voluntari sau militari.

Ai nevoie ca stat de un site rapid? Fugi la STS! Ai nevoie sa dai bine in poza? Fugi la Code4Romania (n.r. ONG de IT-isti voluntari)! Asta e reteta vremii. Da-le incolo de probleme adanci! Poxilina digitala e aici! Crapa serverele? Anunta cloud-uri guvernamentale! N-avem date, nu stim sa interoperam, nu stim sa livram servicii electronice? Iesi cu poza cu multi bani a PNRR!

Intre timp, ne laudam lumii cu o industrie IT puternica, centre de cybersecurity aduse la Bucuresti si tineri programatori ce uimesc lumea. Dar cand vine vorba de a ajuta clusterele alea de inovare, micii antreprenori cu solutii de digitalizare sau companii romanesti care au reusit in domeniu, ne loveste amnezia. Da-le incolo! Iesi la poza si anunta deschidere, transparenta, parteneriate! Sau, si mai bine, reforma! Da-i cu poxilina digitala ca tine!

Par trist si depresiv? Nu, nu sunt. Astept doar ziua in care vor pocni toate ca sa ne trezim. Cand n-o sa mai avem ce carpi si va trebui sa refacem pe bune, cand rugina va fi prea multa si isi vor da seama ca solutiile vin prin colaborare nu doar mergand la militari sau voluntari. Cu proiecte pe bune, implementate corect.

Am un proverb favorit pentru asta: „Cel mai bun moment sa plantezi un pom a fost acum 20 de ani. Urmatorul moment bun e acum.”

Hai la sapa!

P.S. Ah, si stiu multi „instalatori” buni. Daca va intreba cineva vreodata”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani