Grid star
criptomonede

PREMIERA IN ROMANIA – Ministerul Justitiei anunta valorificarea criptomonedelor Bitcoin si Ethereum in doua licitatii publice. Care este pretul de pornire anuntat de autoritati

Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) valorifica, in premiera, la licitatie publica monede virtuale Bitcoin (BTC) si Ethereum (ETH). Potrivit anuntului publicat pe site-ul Agentiei, un Bitcoin este evaluat, oficial, de autoritatile romane, la valoarea de aproximativ 11.770 de dolari americani, in timp ce Ethereum este evaluat la 414 dolari, potrivit pretului de pornire a licitatie anuntat de ANABI.

Ministerul Justitiei a anuntat, vineri, intr-un comunicat de presa, ca ANABI organizeaza doua licitatii publice pentru valorificarea de monede virtuale BITCOIN (BTC) si Ethereum (ETH). Pentru a putea participa la licitatie este necesara parcurgerea procedurii de inregistrare pe platforma de licitatii online a ANABI, disponibila la adresa anabi.just.ro/licitatiionline/register.

Astfel, ANABI anunta ca scoate la vanzare 0,625 BTC, la pretul de pornire de 30.535 lei (7.358 dolari), ceea ce inseamna ca un Bitcoin (BTC) este evaluat la aproximativ 11.770 de dolari. Licitatia va avea loc intre 21 si 22 octombrie, iar termenul-limita de inscriere este 10 octombrie 2020, ora 12.00. Pretul BTC poate fluctua insa in acest interval, acesta fiind „sensibil” la evenimentele privind alegerile din SUA. Spre exemplu, anuntul presedintelui Donald Trump privind faptul ca a fost testat pozitiv pentru COVID-19 a inversat deja trendul ascendent al „burselor” monedelor virtuale. Astfel, vineri, 2 octombrie 2020, platforma coinmarketcap.com anunta o valoare de tranzactionare de aproximativ 10.460 de dolari pentru BTC.

O a doua licitatie publica anuntata de ANABI vizeaza vanzarea a 0,971 ETH (Ethereum) la pretul de pornire de 1670 lei (402 dolari), ceea ce echivaleaza cu un pret estimat pentru 1 ETH de 414 dolari. Vineri, 2 octombrie 2020, coinmarketcap.com anunta o valoare de tranzactionare de 338 dolati pentru un ETH.

Masura de valorificare a bunurilor indisponibilizate a fost dispusa de Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti intr-un dosar in cadrul caruia s-au desfasurat cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de inselaciune in forma continuata, fapte prevazute de art. 244 alin. 1 si alin. 2 C. pen., cu aplicarea art. 35 C. pen. (8 acte materiale).

„Avand in vedere natura bunului mobil scos la licitatie, la finalizarea procedurii, adjudecatarul va trebui sa comunice Agentiei, in vederea efectuarii transferului, adresele publice de BTC, respectiv ETH, asociate unei platforme de tranzactionare de moneda virtuala. Platforma trebuie sa apartina unei entitati juridice care se supune normelor legislative privind functionarea si operarea de instrumente financiare ale statului unde este inregistrata ca entitate juridica. Totodata, respectiva platforma trebuie sa aiba un proces de inregistrare a utilizatorilor de tip “cunoastere a clientelei” (KYC - know your customer) si sa respecte procedurile si standardele interne si internationale privind prevenirea si combaterea spalarii banilor”, se arata in comunicatul ANABI.

In conformitate cu dispozitiile art. 5 din Legea nr. 318/2015, principiile dupa care se desfasoara activitatea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate sunt legalitatea, confidentialitatea, integritatea, autonomia operationala, celeritatea, eficienta si respectarea drepturilor si intereselor legitime ale proprietarilor, ale titularilor altor drepturi asupra bunurilor si ale tertilor.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani