Grid star
companii

PREMIERA PE BVB – Moment de referinta pentru piata imobiliara din Romania

Bursa de Valori Bucuresti a anuntat vineri, 19 martie 2021, un moment de referinta pentru piata imobiliara din Romania.

Este vorba despre listarea in premiera la BVB a unui fond romanesc de investitii imobiliare (societate de tip REIT – real estate investment trust), denumit Star Residence Invest.

Societatea s-a lansat pe piata AeRO din cadrul Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT), actiunile ei purtand simbolul REIT.

Vineri, in prima zi pe BVB, au avut loc 2.437 de tranzactii pe piata XRS1, cu un total de 14.885.832 de actiuni REIT, insumand 6.009.234,64 de lei. Pretul de deschidere a fost de 0,57 de lei/actiune, in timp ce inchiderea a fost marcata de o cotatie unitara de 0,408 lei a titlurilor societatii.

Luni, pana la ora transmiterii acestei stiri (15:57), au avut loc cinci tranzactii, totalizand 5.000 de titluri, la un nivel constant: 0,368 lei/actiune.

Ce sunt REIT-urile

Explicatii despre caracteristicile unei firme de tip REIT gasim, de exemplu, pe blogul LaurentiuMihai.ro:

Pentru a se califica drept REIT, o companie trebuie sa respecte cateva reguli standard si anume:

- Sa investeasca cel putin 75% din totalul activelor imobiliare

- Sa aiba un numar de cel putin 100 de actionari dupa primul an ca REIT

- Sa nu aiba mai mult de 50% din actiunile detinute de cinci sau mai putine persoane

- Sa obtina putin peste 75% din venitul brut din chirie sau venitul ipotecar

- Sa plateasca cel putin 90% din venitul impozitabil ca dividende ale actionarilor (chiar daca s-au tot vazut cazuri cand nu s-a indeplinit acest lucru)

Aceasta ultima regula, este dupa cum am spus mai devreme, foarte importanta pentru ca REIT-urile sunt intreprinderi care furnizeaza fluxuri de numerar investitorilor lor.

Astfel, atunci cand investiti intr-un REIT cu reinvestire de dividende, puteti creste portofoliul vostru cand ajungeti intr-un punct in care puteti cumpara propriile proprietati individuale. In acelasi timp, puteti continua sa investiti in portofolii imobiliare gestionate.

REIT-urile sunt tranzactionate pe bursa de valori, acest lucru insemnand ca puteti monitoriza cu atentie evolutia lor. Acestea pot investi in diverse ramuri ale pietei imobiliare si anume complexele rezidentiale, birourile, mall-urile, dar si spitalele, precum si centrele medicale sau ipoteci.

Multe dintre companiile care detin, dar si gestioneaza proprietati imobiliare nu sunt structurate ca fiind un REIT. In cazul actiunilor acestor companii, se plateste un dividend mai mic decat un REIT. Cu toate acestea, intreprinderile au mai multa libertate pentru a se extinde si a reinvesti profiturile.

Lanturile hoteliere, managerii mall-urilor, dar si operatorii statiunilor pot actiona ca o companie imobiliara, daca acesta este principalul serviciu pe care il ofera. Exista insa si societati imobiliare traditionale, acestea fiind disponibile pentru investitii. Companii precum RE/Max Holdings Inc. includ si servicii imobiliare”.

Explicatii mai detaliate sunt disponibile aici, pe site-ul firmei de audit KPMG.

Iata comunicatul BVB de vineri:

Star Residence Invest prima societate romaneasca de tip REIT la BVB s-a listat la Bursa de Valori Bucuresti pe piata AeRO

Star Residence Invest este prima societate romaneasca de tip REIT (Real Estate Investment Trust) care s-a listat la Bursa de Valori Bucuresti, pe piata AeRO din cadrul Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT).

Radu Hanga, Presedinte BVB:

Piata de capital din Romania este din ce in ce mai efervescenta si ne bucuram sa vedem cum doua companii listate, BRK Financial Group si Impact Developer & Contractor, si-au dat mana si au intrat intr-un parteneriat util atat pentru piata de capital, cat si pentru piata imobiliara. Investitorii la BVB vor putea investi indirect in piata imobiliara atunci cand vor investi in actiuni Star Residence Invest.”

Monica Ivan, Director General, REIT Capital si BRK Financial Group:

Prin listarea Star Residence Invest oferim investitorilor posibilitatea de a investi intr-un domeniu care atrage mult interes, respectiv sectorul imobiliar – zona rezidentiala, un sector cu cresteri spectaculoase in ultimii ani. Din perspectiva noastra, listarea Star Residence Invest inseamna finalizarea unui proiect prin care ne-am propus sa oferim investitorilor care fac anumite calcule de oportunitate intre investitiile pe piata de capital si investitiile imobiliare o alternativa tranzactionabila care sa le ofere diversificare si mult dorita granulare. Aceste societati au o traditie pe pietele de capital dezvoltate si ne exprimam speranta armonizarii legislatiei autohtone cu legislatia internationala, unde societatile de tip REIT beneficiaza de un cadru legislativ dedicat care in final ofera investitorilor mai multe facilitati si avantaje.”

Actiunile Star Residence Invest au debutat, vineri, 19 martie, la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Star Residence Invest este prima societate romaneasca de tip REIT (Real Estate Investment Trust) listata piata AeRO din cadrul Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) al BVB. Actiunile Star Residence Invest sunt tranzactionate sub simbolul REIT (ISIN - RON95JJEDCB1).

Piata de capital din Romania este din ce in ce mai efervescenta si ne bucuram sa vedem cum doua companii listate, BRK Financial Group si Impact Developer & Contractor, si-au dat mana si au intrat intr-un parteneriat util atat pentru piata de capital, cat si pentru piata imobiliara. Investitorii la BVB vor putea investi indirect in piata imobiliara atunci cand vor investi in actiuni Star Residence Invest. Observam in ultimii doi ani un interes in crestere din partea antreprenorilor, si, incepand de anul trecut, si a Statului, pentru atragerea de finantare prin piata de capital, iar dovada de necontestat sunt cele aproape 40 de runde de finantare prin obligatiuni, in valoare de peste 2,1 miliarde euro. La acestea se adauga listarea celor 8 companii antreprenoriale pe piata AeRO, cu o capitalizare cumulata de 188 milioane euro. Aceasta efervescenta a atras in piata si investitori noi, numarul de conturi active ajungand la 66.000 anul trecut. Toate acestea, ne dovedesc ca suntem pe drumul cel bun in dezvoltarea pietei de capital”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Prin listarea Star Residence Invest oferim investitorilor posibilitatea de a investi intr-un domeniu care atrage mult interes, respectiv sectorul imobiliar – zona rezidentiala, un sector cu cresteri spectaculoase in ultimii ani. Din perspectiva noastra, listarea Star Residence Invest inseamna finalizarea unui proiect prin care ne-am propus sa oferim investitorilor care fac anumite calcule de oportunitate intre investitiile pe piata de capital si investitiile imobiliare, o alternativa tranzactionabila care sa le ofere diversificare si mult dorita granulare. Aceste societati au o traditie pe pietele de capital dezvoltate si ne exprimam speranta armonizarii legislatiei autohtone cu legislatia internationala, unde societatile de tip REIT beneficiaza de un cadru legislativ dedicat care in final ofera investitorilor mai multe facilitati si avantaje”, a afirmat Monica Ivan, Directorul General al REIT Capital si BRK Financial Group.

In decembrie 2020, ofertantul a derulat o oferta secundara de vanzare de actiuni, printr-un plasament privat in cadrul caruia a atras 8,1 milioane lei de la investitori, fiind subscrise 37,2 milioane de actiuni, la un pret de 0,218 lei/ titlu. Astfel, investitorii care au participat in cadrul plasamentului detin cumulat 77,64% din actiunile Star Residence Invest, iar Impact Developer&Contractor (IMP), singurul dezvoltator imobiliar listat la Bursa de Valori Bucuresti, fondatorul si actionarul majoritar al Star Residence Invest de la acea data, si-a redus participatia la Star Residence Invest la 22,36%.

In urma plasamentului privat, Star Residence Invest a obtinut o capitalizare anticipata de aproape 10,5 milioane lei (2,1 milioane euro).

BRK Financial Group (BRK) a intermediat plasamentul privat si, totodata, listarea societatii pe piata AeRO, in calitate de Consultant Autorizat. BRK Financial Group va continua sa asiste Star Residence Invest in urmatoarele 12 luni, ulterior listarii, pentru indeplinirea cerintelor de raportare si informare a investitorilor.

Emitentul isi propune ca ulterior listarii sa deruleze o serie de majorari de capital social, in vederea accelerarii planului de dezvoltare, la acest moment fiind in faza de analiza mai multe proiecte de investitii capabile sa genereze un grad de ocupare si randamente din inchiriere ridicate.

Star Residence Invest are, in prezent, un patrimoniu format din 14 apartamente si 26 de parcari, acestea fiind in exploatare in baza unor contracte de inchiriere pentru o perioada de 5 ani, care asigura un randament brut de 11% pe an. Star Resident Invest (REIT), pe langa capitalul atras de la investitori, va accesa si finantare bancara, in vederea derularii de investitii imobiliare in proiecte rezidentiale, pretabile inchirierii. Administrarea investitiilor va fi realizata de catre REIT Capital, o societate specializata in administrarea imobilelor si a proiectelor imobiliare.

Strategia de investitii este orientata catre maximizarea randamentelor din inchiriere si potentialul de apreciere a valorii imobilelor, pe termen mediu-lung. Investitiile REIT vor viza imobile regasite in ansambluri rezidentiale noi sau aflate intr-o zona urbana cu densitate ridicata de proprietati rezidentiale. REIT va putea participa in faza finala de dezvoltare a unui proiect imobiliar prin antecontractarea unor achizitii de imobile rezidentiale avand un termen de finalizare de maxim 12 luni. REIT va putea contracta imprumuturi pentru finantarea achizitiilor in conditiile in care randamentul din inchiriere este cu cel putin 2% mai mare decat costul de finantare. Cel putin 90% din profitul net, conform Actului constitutiv, va fi distribuit anual de catre Emitent actionarilor sai, sub forma de dividende.

Mai multe informatii sunt disponibile in Memorandumul intocmit in vederea admiterii la tranzactionare si publicat pe site-ul BVB, la acest LINK.

Despre BRK Financial Group

BRK Financial Group a fost infiintata ca societate pe actiuni in data de 26 octombrie 1994, fiind una dintre cele mai mari companii de brokeraj din Romania. Cu o experienta vasta pe piata de capital, este totodata prima si, pana in prezent, singura societate de servicii de investitii financiare listata la Bursa de Valori Bucuresti, categoria Premium (BRK). Activitatea de baza a BRK Financial Group este structurata pe doua directii de afaceri, respectiv segmentul de intermediere si segmentul de tranzactionare. Pe segmentul de tranzactionare, societatea opereaza tranzactiile pe contul propriu, operatiuni de market-making si operatiuni cu produse structurate, iar pe segmentul de intermediere, societatea opereaza tranzactiile clientilor, respectiv operatiunile corporate. Managementul considera ca fiind importante proiectele de viitor, in tripla calitate a BRK: de firma de investitii, de intermediar si de emitent. Cu o echipa ce detine un nivel de competenta si experienta ridicat la toate nivelurile corporative, compania are toate motivele sa perceapa cu incredere viitorul”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani