Grid star
eveniment

PREMIERUL ISI AVERTIZEAZA MINISTRII – Ce a discutat cu colegii sai: “Asa ceva nu accept”

Premierul Florin Citu a declarat ca a fost surprins neplacut cand in unele discutii cu colegii sai, membri din cabinet, a vazut o sustinere mai mare pentru subventii, pentru anumite companii cu pierderi, decat pentru investitii:

“Asa ceva nu accept”.

Premierul este nemultumit si pentru ca nu a primit inca programul de reforma pentru companiile de stat. Citu spune ca sunt bugete mai mari fata de anul trecut in aproape toate ministerele, insa ii atentioneaza pe membrii cabinetului sau ca vrea performanta.

Iata declaratiile facute de Florin Citu:

“Am fost surprins neplacut cand in unele discutii cu colegii mei, membri din cabinet, am vazut o sustinere mai mare pentru subventii, pentru anumite companii cu pierderi, decat pentru investitii. Asa ceva nu accept.

Am cerut un program de reforma pentru companiile de stat, inca nu a venit si atunci o sa introducem in Legea bugetului. Si mai sunt cateva lucruri pe care le vom introduce, pana ajungem la Legea bugetului. Au fost discutii despre acest buget cu ministri, toti ministri au vrut mai multi bani. Initial, cererile pentru ministere au fost de 49 miliarde de lei in plus fata de ce aveam. Exact ceea ce imi era frica, punem bugetul nostru peste bugetul PSD si facem un buget mai mare. Gresit total, nu, nu asa putem sa mergem inainte. Deci, toti ministri au dorit bugete mai mari fata de anii precedenti. Am avut doar cateva exceptii, la MAE, la Secretariatul General al Guvernului si la Misterul Finantelor, unde au fost bani pentru alegeri generale si asa mai departe. Am raspuns in mare parte cu bugete mai mari pentru toate ministerele fata de anul trecut, deci, avem bugete mai mari fata de anul trecut in aproape toate ministerele.

V-am zis cele trei exceptii. Dar acum vin si asteptarile mele, pentru ministri, pentru membrii cabinetului. Si este vorba de performanta, de eficienta si prin aceste alocari as vrea sa vad ca exista o monitorizare si ii anunt pe aceasta cale ca la jumatatea anului vom face o evaluare, vor fi indicatori, vom folosi indicatori intermediari si la jumatatea anului vom face evaluarea in ceea ce priveste executia bugetara, pentru ca eu am mai vazut acest film si in anii precedenti, cand ne batem pentru un buget foarte mare in timpul anului si executia bugetara este dezastruoasa la jumatate anului.
Si am vazut anul acesta discutii in spatiul public, nu stiu cate au fost adevarate, cate nu au fost adevarate, dar daca sunt adevarate si vorbim de voturi in Parlament pentru sustinerea bugetului sau de demisii, vom discuta si la rectificarea bugetara, la jumatatea anului, executia bugetara, cu mandatele pe masa atunci.

Eu am fost de acord sa marim bugetul, sunt cheltuieli mari pe care trebuie sa le sustinem, dar as vrea sa vad si executii, vreau sa vad si performanta, vreau sa vad si acea reforma a companiilor de stat. Si cum nu am primit pana acum niciun program de restructurare a acestor companii, vom face acest lucru prin Legea bugetului. Si in acest moment ni se spune ca lucreaza ministerele la aceste masuri concrete. Eu va spun asa: politica salariala in anul 2021 pentru operatorii economici este prevazuta in proiectul de lege, ca in fiecare an.

Am plafonat cheltuielile de natura salariala pentru anul 2021 la nivelul celor din 2020 pentru toti operatorii economici prevazuti in acest proiect de lege. Sunt doar cateva exceptii, legate de cei care au majorari, cum ar fi cea de majorare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, dar numai pentru personalul care intra sub incidenta acestor reglementari. Si ii anunt pe toti ca nu voi astepta pana la jumatatea anului, cand vor veni si imi vor arata ca nu au facut nicio reforma si apoi vor spune ca trebuie sa platim aceste subventii sau salarii pentru ca sunt in Legea salarizarii. Nu, au timp pana jumatatea anului sa inceapa programul de reforma pentru a avea bugetele suplimentate”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani