Grid star
eveniment

VOUCHERE DE VACANTA PENTRU ANGAJATII DIN SECTORUL PRIVAT - Statul plateste daca propunerea legislativa va fi aprobata. Costurile, peste 6 miliarde lei (Document)

Vouchere de vacanta si pentru angajatii din sectorul privat. Asta prevede un proiect de lege aflat in Senat. Daca Parlamentul va vota propunerea, 4,2 milioane de angajati din sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual. Potrivit initiatorilor, efortul bugetar este de circa 6,09 miliarde lei.

Potrivit expunerii de motive, in Romania, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, unde se inregistreaza o medie de 26% - 27%. In tara noastra, 25% reprezinta doar contributia la CAS, la care se adauga 10% impozitul pe venituri din salarii si alte taxe. Fiscalitatea ridicata atrage dupa sine si un grad de colectare redus.

Reducerea presiunii fiscale

De exemplu, la CAS, statul roman incaseaza doar 80% - 85% din totalul sumelor, arata initiatorii. In aceste conditii, potrivit acestora, este necesara identificarea de parghii legislative prin care presiunea fiscala sa devina cat mai redusa si care sa incurajeze incheierea de contracte de munca.

"De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituita masura prin care angajatii beneficiaza, printre altele, si de vouchere de vacanta in suma de 1.450 lei anual, Voucherele de vacanta reprezinta si un mijloc prin care salariatii isi refac puterea si capacitatea de munca si, astfel,

inregistreaza o productivitate crescuta a muncii. Consideram ca acest mecanism poate fi extins si pentru cei 4,2 milioane de angajati din sectorul privat, astfel incat sa poata beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acestia contribuie deja sub forma impozitului pe venit si/sau CAS”.

Eliminarea discrepantelor dintre cele doua categorii

Angajatorii vor avea doar un rol de intermediari intre stat si salariati, care nu implica efort financiar propriu. Intrucat pot exista situatii in care o persoana are incheiate contracte de munca cu mai

multi angajatori in acelasi timp, s-a prevazut ca fiecare dintre acestia sa aiba posibilitatea sa aleaga angajatorul prin intermediul caruia sa primeasca voucherele de vacanta.

"Pe langa eliminarea discrepantelor dintre cele doua categorii de salariati — bugetari si cei din sectorul privat — valoarea voucherelor de vacanta se intoarce, practic, in economie, iar consecintele sunt pozitive pentru intreaga industrie a turismului si activititilor conexe.

Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanta celor 4,2 milioane de salariati din sectorul privat este de circa 6,09 miliarde lei”, se arata in Nota de fundamentare.

*Cititi aici Nota de fundamentare

*Cititi aici Proiectul de lege

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani