Grid star
eveniment

PREMIERUL, NOU ANUNT DESPRE CRESTEREA PENSIILOR – Procentajul avansat de Nicolae Ciuca la o saptamana dupa ce a declarat ca nu poate fi mai mare de 11%. Iohannis a cerut ca majorarea pensiilor de la 1 ianuarie sa tina cont de inflatie

La o saptamana dupa ce a declarat ca procentajul de marire a pensiilor nu poate fi mai mare de 11%, premierul Nicolae Ciuca nu exclude o crestere mai mare. Seful Executivului a declarat vineri, 21 octombrie 2022, ca "procentul poate sa fie de 15%, sau poate sa fie alta cifra”.

Anuntul lui Nicolae Ciuca vine dupa ce presedintele Klaus Iohannis a cerut ca majorarea pensiilor de la 1 ianuarie sa tina cont de inflatie, care a ajuns la 15%. Seful Executivului a precizat ca pensionarii nu merita sa suporte povara inflatiei.

Iata intrebarea adresata lui Nicolae Ciuca, si raspunsul acestuia:

Reporter:

Domnule prim-ministru, domnul presedinte Iohannis a vorbit despre majorarea pensiilor cu 15%. In ce masura credeti ca se va putea ajunge la acest procent de la 1 ianuarie 2023?

Nicolae Ciuca:

Domnul presedinte a legat acest procent de inflatie si afirma ca este nevoie ca in continuare sa tinem cont de rata de inflatie si consider ca pensionarii nu merita sa suporte povara inflatiei, motiv pentru care procentul poate sa fie de 15% sau poate sa fie alta cifra. Toate aceste elemente de analiza le vom realiza in coalitie cu cifrele de buget pe masa. Avem nevoie de prognoza bugetului pe anul 2023. Trebuie sa vedem care este valoarea nominala a PIB-ului in anul viitor si in felul acesta sa putem sa ne asiguram ca venim cu decizii care intr-adevar sa fie sustinute de buget si sa poata sa asigure compensarea cresterii preturilor la alimente, la bunuri, la servicii.
Avem pe masa toate aceste optiuni si va asigur ca vom lua cat se poate de responsabil toate deciziile in acest sens. Vorbim si de pensii, vorbim si de salariu. Este clar ca toata aceasta situatie deosebit de dificila economic ne afecteaza pe toti si este nevoie sa avem un set de masuri si decizii guvernamentale care sa poata sa mentina echilibrul atat in viata sociala, cat si in cea economica”.

Se asteapta adoptarea bugetului pe 2023

In urma cu o saptamana, Ciuca spunea ca majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 trebuie sa tina cont de posibilitatile bugetare, si preciza ca procentajul nu poate fi mai mare de 11%. Seful Executivului declara atunci ca pentru a se decide cu privire la cresterea pensiilor, intai trebuie aprobat proiectul de buget pe anul 2023, lucru care ar trebui sa se intample cat mai curand. Nicolae Ciuca a sustinut ca pentru ca orice procentaj mai mare 11% impacteaza pe deficitul la bugetul de pensii.

Pozitia presedintelui

Klaus Iohannis a declarat joi ca pensionarii nu trebuie sa plateasca pretul crizelor, iar in conditiile in care avem o inflatie care trece de 15%, ar fi corect si rezonabil ca majorarea pensiilor de la 1 ianuarie sa tina cont de inflatie:

Trebuie sa fie luate in considerare toate optiunile pentru a veni cu crestere care compenseaza in buna masura inflatia. In acelasi timp, e nevoie de atentie sporita, speciala, pentru cei cu pensii mici, fiindca acolo apar problemele cele mai mari. Asa cum cresterea pensiilor trebuie sa fie corelata cu inflatia, cred ca si salariile trebuie sa fie intr-un fel, rezonabil, corelate cu inflatia. Daca nu sunt majorate pensiile si salariile, atunci populatia sufera consecintele crizelor, iar acest lucru nu este corect”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani