Grid star
camere de comert

PRESEDINTELE CCIR, LA ADUNAREA GENERALA EUROCHAMBERS - Mihai Daraban: "Camerele de comert au nevoie de un cadru legal unitar stabilit la nivel european”

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a participat, in calitate de membru in consiliul director, la Adunarea Generala a Asociatiei Camerelor de Comert Europene (Eurochambres), desfasurata la Geneva in 20 iunie 2023.

Adunarea Generala a Eurochambres a avut ca punct principal pe ordinea de zi stabilirea obiectivelor concrete ale camerelor de comert europene, in vederea transmiterii unui mesaj comun catre Comisia Europeana, care sa fie pus in practica incepand cu anul 2024, dupa momentul alegerilor europene.

"Romania a venit la Adunarea Generala a Eurochambres cu doua propuneri concrete, formulate nu numai in beneficiul national cat si in cel al altor state europene. Prima propunere se refera la necesitatea de a se implementa un cadru legislativ al camerelor de comert unitar, la nivelul Uniunii Europene (UE). In momentul de fata, camerele de comert europene functioneaza dupa legi diferite, ceea ce duce la anumite discrepante la nivel de reprezentare ale acestora in raport cu alte entitati. Daca in state precum Austria, Germania, Franta sau Italia, camerele de comert sunt incurajate de guverne si exista reglementari foarte clare referitoare la afilierea companiilor la aceste organizatii, in Romania sistemul cameral nu beneficiaza de niciun fel de ajutor din partea autoritatilor, iar legislatia din domeniu este una invechita, fara nicio legatura cu tendintele economice actuale. In mod cert, camerele de comert au nevoie de un cadru legal unitar stabilit la nivel european.

Exploatarea mai eficienta a Fluviului Dunarea

Cea de-a doua propunere a CCIR se refera la exploatarea mai eficienta a Fluviului Dunarea in vederea intensificarii transportului de marfuri catre statele din UE, avand in vedere si contextul geopolitic determinat de agresiunea Federatiei Ruse in Ucraina. CCIR isi doreste o implicare totala a tuturor statelor riverane Fluviului Dunarea in ceea ce priveste modernizarea acestui coridor de transport, asigurandu-se astfel o legatura directa cu Portul Constanta pe toata durata unui an”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.

Eurochambres reprezinta peste 20 de milioane de afaceri in Europa prin 45 de membri (43 de Asociatii Nationale ale Camerelor de Comert si Industrie si 2 Organizatii de Camere Transnationale) si o retea europeana de 1700 de Camere Regionale si Locale. Peste 93% dintre aceste intreprinderi sunt intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri). Intreprinderile membre ale Camerelor ofera peste 120 de milioane de locuri de munca.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani