Grid star
camere de comert

SFATURI DE LA EXPERTI - Conferinta Bucharest Arbitration Days 2023 transforma capitala intr-un hub pe harta arbitrajului comercial international

Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Wolters Kluwer Romania au organizat joi, 8 iunie 2023, cea de-a 4-a editie a Conferintei BUCHAREST ARBITRATION DAYS (BARD). Evenimentul este organizat cu sustinerea Chartered Institute of Arbitrators, Greener Arbitration Europe Committee, Transnational Dispute Management (TDM) si Young Romanian Arbitration Practitioners (YRAP) si se desfasoara in perioada 8-9 iunie.

Anul acesta, a patra editie a BARD reuneste peste 40 de experti in arbitraj international din 13 tari, reprezentanti ai institutiilor de arbitraj, arbitri, consilieri, avocati, furnizori de inteligenta artificiala etc. In cadrul celor opt sesiuni vor fi abordate subiecte legate de asteptarile actuale de la arbitrajul international din perspectiva rolului stakeholderilor in procesul de arbitraj. Astfel, Bucurestiul a devenit un hub important pe harta arbitrajului comercial international.

Pozitie strategica

Presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Stefan Deaconu (foto stanga), a declarat:

"Romania are o pozitie strategica in miscarea capitalurilor intre Est si Vest, dar si intre Nord si Sud, iar dezvoltarea unei culturi a arbitrajului comercial nu poate fi decat benefica mediului de afaceri. Anul acesta, tema conferintei noastre este Rolul partilor interesate in arbitrajul international. Toate cele 8 paneluri vor aborda subiecte legate de asteptarile actuale de la arbitrajul international, din perspectiva rolului partilor interesate in procesul de arbitraj. Arbitrajul international implica diverse parti interesate, toti acceptand ideea arbitrajului ca un mecanism valid si legitim de solutionare a litigiilor: de la institutii de arbitraj la utilizatori, de la arbitri la consilieri externi, de la finantatori terti la audieri sau furnizori de inteligenta artificiala".

Solutionarea litigiilor

Presedintele Inaltei Curtti de Casatie si Justitie a Romaniei, Corina Corbu, a declarat:

"Ca judecator, nu privesc arbitrajul ca pe o activitate jurisdictionala aflata in competitie cu cea a instantelor judecatoresti si cred ca intre cele doua este o relatie evidenta de complementaritate care ofera partilor o oportunitate profesionista specializata de solutionare a litigiului aparut in cazul raporturilor profesionale. Aceasta este perspectiva pe care trebuie sa o avem ca judecatori".

Profesorul George Bermann, Director al Centrului pentru Arbitraj International de Comert si Investitii, Facultatea de Drept din Columbia, a declarat:

"In perceptia mea, Curtile de Arbitraj International au o pozitie neutra si vin cu o serie de avantaje pe care le cunoasteti foarte bine, dar merita sa fie reamintite: reducerea costurilor si a timpului, modalitatea mai putin formala de prezenta cazurile, personal specializat, un grad mare de confidentialitate". I

In cadrul conferintei, George Bermann a subliniat importanta recunoasterea utilitatii Curtilor de Arbitraj ca alternativa pentru instanta judecatoreasca.

Anul acesta, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei sarbatoreste 70 de ani de existenta. Prin urmare, Romania are o traditie bogata in domeniul arbitrajului, avand o institutie de arbitraj permanenta din 1953 si o practica judecatoreasca in general receptiva la ideea de arbitraj.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani