Grid star
eveniment

PROGNOZA BNR PRIVIND INFLATIA – Rata anuala va cobori. Vedeti cand va ajunge la o cifra

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia august 2023, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile.

Astfel, prognoza actualizata reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei in urmatorii doi ani, pe o traiectorie ceva mai ridicata decat cea previzionata anterior doar pe segmentul de mijloc al orizontului prognozei. Potrivit acesteia, rata anuala a inflatiei va cobori la nivelul de o cifra in debutul trimestrului III 2023 si in proximitatea intervalului tintei la finele orizontului proiectiei.

Potrivit Bancii Centrale, rata anuala a inflatiei a coborat in iunie la 10,25 la suta – in linie cu previziunile –, de la 10,64 la suta in luna mai, pe fondul accentuarii declinului in termeni anuali al pretului combustibililor si al decelerarii cresterii preturilor alimentelor procesate.

Pe ansamblul trimestrului II 2023, rata anuala a inflatiei si-a accelerat astfel considerabil descresterea, asa cum s-a anticipat, reducandu-se cu 4,28 puncte procentuale (de la 14,53 la suta in martie). Scaderea a fost antrenata si in acest interval in principal de dinamicile preturilor energiei si combustibililor, care si-au accentuat trendul descendent, sub impactul efectelor de baza, al evolutiei cotatiei titeiului si al schemelor de plafonare a preturilor la electricitate si gaze naturale.

Incertitudini crescute

Descresterea va fi antrenata pe mai departe de factorii pe partea ofertei, in principal de efecte de baza dezinflationiste si de corectii descendente ale cotatiilor unor marfuri, carora li se alatura influentele asteptate sa vina din continuarea restrangerii excedentului de cerere agregata, mai lenta totusi decat in proiectia precedenta.

Actuala perspectiva a inflatiei este marcata de incertitudini crescute, avand ca principale surse pe termen scurt plafonarea temporara a adaosului comercial la produse alimentare de baza, dar mai cu seama masurile fiscale ce se prefigureaza a fi implementate in vederea maririi veniturilor bugetare.

Politica fiscala

"Incertitudinile si riscurile majore decurg insa din conduita viitoare a politicii fiscale si de venituri, date fiind caracteristicile executiei bugetare din primele sase luni ale anului si majorarile salariale recente din sectorul public, dar si pachetul de masuri fiscal-bugetare ce va fi probabil adoptat in scopul continuarii consolidarii bugetare, a carui configuratie finala este deocamdata necunoscuta.

In acelasi timp, incertitudini si riscuri insemnate la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, continua sa genereze razboiul din Ucraina si sanctiunile asociate, iar absorbtia fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte. Ea este insa esentiala pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice, dar si pentru contrabalansarea, cel putin partiala, a impactului contractionist al socurilor pe partea ofertei, amplificat de inasprirea conditiilor economice si financiare pe plan international.

Relevante continua sa fie deciziile de politica monetara ale Fed si BCE, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune”, arata BNR.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani