Proiect de lege pentru modificarea Codului de procedura civila: Avizul CES (Document)
12 May 2025 18:50 Lumea Banilor 585
Aviz pozitiv, cu observatii, al Consiului Economic si Social (CES) condus de Sterica Fundulea (foto) pe proiectul pentru completarea legii 134/2010 privind Codul de procedura civila depus in Senat. Initiativa legislativa prevede ca actele depuse in instanta vor putea fi certificate ca originale si prin semnatura electronica, nu doar prin cea fizica.
Potrivit CES,” propunerea legislativă reprezintă un pas firesc spre modemizarea justiţiei, cu beneficii clare pentru eficienţa şi siguranta procesului civil, cu condiţia să fie susţinută de măsuri administrative şi tehnice adecvate. În acest sens, considerăm că sunt necesare:
- elaborarea unor nome metodologice clare privind intocmirea notei de către grefier şi acceptarea semnăturilor electronice;
-organizarea de sesiuni de infomare pentru justiţiabili şi personalul instanţelor privind utilizarea semnăturii electronice; -asigurarea unui sistem de suport tehnic pentru părţile care intâmpină dificultăţi cu transmiterea electronică a documentelor”.
Potrivit Expunerii de motive, conformarea cu originalul a inscrisurilor de care partile inteleg sa se foloseasca are drept scop crearea unei prezumtii relative in ceea ce priveste existenta in realitate a originalelor acelor inscrjsuri. Practic, prin aceasta mentiune inscrisa pe copiile depuse de parti, este posibila derularea procedurilor judiciare fara ca partile sa fie obligate sa depuna originalul in instanta. In ipoteza in care este contestata existenta inscrisului ce a fost conformat cu originalul, partea care intelege sa se foloseasca de acel inscris este obligata sa prezinte originalul in vederea verificari autenticitatii copiei, respectiv in vederea demararii procedurilor de inscriere in fals, se arata in Expunerea de motive.
Conform cu originalul
Initiatorii, mai multi parlamentari ai Uniunii Salvati Romania (USR) arata ca de lege lata, certificarea se face in mod fizic prin mentionarea pe copie a formulei „conform cu orjginalul", urmata de semnatura in original a celui care isi asuma aceasta conformare.
“Cel care face aceasta conformare isi asuma existenta inscrisului in original, pe proprie raspundere, adica sub sanctiunea aplicarii legii penale in caz de fals si uz de fals. Intrucat reglementarea nu indica posibilitatea conformarii cu originalul prin aplicarea unei semnaturi electronice, depunem prezentul proiect astfel incat posibilitatea depunerii in instanta a actelor de procedura si a inscrisurilor prin mijloace electronice sa nu fie paralizata de necesitatea conformarii cu originalul exclusiv prin semnatura aplicata fizic pe inscrisurile aflate pe suport de hartie”.
Sursa foto: Facebook Consiliul Economic si Social