Grid star
camere de comert

PROMOVAREA VINURILOR - Memorandum de Colaborare CCIR - Oficiul National al Viei si Vinului din Republica Moldova

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Oficiul National al Viei si Vinului din Republica Moldova au semnat joi, 9 septembrie 2021, un Memorandum de Colaborare privind organizarea de activitati promotionale comune in piete de interes din Orientul Indepartat, continentul american sau alte piete extracomunitare unde se pot promova regiunile vitivinicole din cele doua state.
 
De asemenea, Memorandumul de Colaborare are in vedere promovarea vinurilor din soiurile indigene comune, promovarea regiunii oeno-turistice si in calitate de traseu turistic din cele doua state, schimburi de experienta si vizite de studiu, cooperare, precum si acordarea de suport reciproc in identificarea noilor oportunitati de export.
 
"Relatia dintre CCIR si Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova este una speciala, daca nu chiar una dintre cele mai apropiate. Dovada sunt multiplele activitati desfasurate impreuna pe parcursul ultimilor ani si bazate pe protocolul institutional de colaborare semnat inca din 2014. Semnarea Memorandumului de Colaborare de astazi, dintre CCIR si Oficiul National al Viei si Vinului din Republica Moldova, ne onoreaza si, in egala masura, ne obliga in demersul nostru de a sustine companiile din cele doua tari din domeniul vitivinicol si, implicit, sectorul economic in sine.
Fie ca vorbim de simpla promovare a companiilor dintre cele doua state, fie de oenoturismul national si inter tari, suntem foarte increzatori ca aceasta colaborare dintre organizatiile noastre va conduce la o crestere economica sustenabila si la un grad mai ridicat de bunastare la nivelul cetatenilor moldoveni si romani”, a declarat secretarul general adjunct al CCIR, Bogdan Visan.

Extinderea afacerilor

"Semnarea acestui memorandum creeaza toate premisele unei colaborari mai stranse intre companiile romanesti si moldovenesti ceea ce speram ca se va concretiza si intr-o extindere a afacerilor si pe alte continente. Piata din Romania este foarte importanta pentru noi, dar Republica Moldova nu-si doreste o concurenta deschisa cu producatorii din tara dumneavoastra.
Aceasta solicitare de colaborare este o urmare a principiului de parteneriat. Romania importa 10-12% din vinul pe care il consuma, iar noi ne dorim sa luam din aceasta cota de import si sa se bea mai mult vin produs in Republica Moldova.
Piata romaneasca creste, in fiecare an, cu aproximativ 2,8%, asa cum s-a intamplat in 2020, iar pe noi ne intereseaza sa luam o cota maxima din acest procent al vinurilor de import fara sa intram in competitie directa cu producatorul roman”,
a declarat directorul Oficiului National al Viei si Vinului din Republica Moldova, Cristina Frolov.

Potrivit datelor ONRC, valoarea totala al schimburilor comerciale Romania-Republica Moldova era de 1,7 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut si de peste 805 de milioane de euro la sfarsitul lunii mai 2021. La nivelul lunii iulie 2021, in Romania activau un numar de 6522 companii din Republica Moldova, cu o valoare totala a capitalului social subscris de 45,9 milioane de euro.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani