Grid star
eveniment

RABLA PENTRU ELECTROCASNICE 2022: DISPAR TELEVIZOARELE – Bugetul s-a marit. Ce s-a schimbat

Programul "Rabla pentru electrocasnice" 2022 va incepe in 17 iunie, iar bugetul total pentru 2022 este de 100 de milioane de lei, mai mare cu 25 de milioane de lei fata de anul anterior. Potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna, televizoarele nu sunt incluse in program.

Prima etapa va include masini de spalat rufe, masini de spalat vase si frigidere. In etapa a doua sunt incluse laptopuri si tablete, iar aparatele de aer conditionat, uscatoarele de rufe si aspiratoare in a treia etapa. Ministrul Mediului a anuntat ca cei care si-au creat cont de utilizator nu trebuie sa se mai inscrie inca o data, putandu-le folosi pe cele vechi. Tanczos Barna a precizat ca perioada in care voucherele acordate trebuie sa fie valorificate s-a micsorat la jumatate fata de anul anterior, de la 15 la sapte zile. Ministrul a mai declarat ca in 2021 foarte multi cetateni s-au inscris in program, au solicitat vouchere, dupa care nu le-au valorificat din mai multe motive.

Iata declaratiile facute de ministrul Mediului:

"Saptamana trecuta a aparut ghidul solicitantului pentru programul 'Rabla pentru electrocasnice' de anul acesta. In mare masura programul ramane pe acea structura pe care s-a desfasurat in anul 2021. Vom avea in derulare un program pentru trei categorii de echipamente electrocasnice - masini de spalat rufe, masini de spalat vase si frigidere, intr-o prima etapa. In etapa a doua o sa avem laptopuri si tablete, fara televizoare in 2022. Aer conditionat, uscatoarele de rufe si aspiratoare in a treia etapa.

Depunerea solicitarilor

Vom avea doua sesiuni de depunere de solicitari care vor fi precedate de cate o saptamana de inscriere in program pentru cetatenii care nu au participat in programul de anul trecut. Cei care si-au creat cont de utilizator nu trebuie sa se mai inscrie inca o data. Pot folosi aceleasi conturi pentru a solicita voucherele pentru acest tipuri de echipamente electrocasnice. Anul acesta vom avea un buget majorat cu 25 de milioane de lei. In total, bugetul pentru anul 2022 este de 100 de milioane de lei. Anul acesta, prima sesiune incepe pe 17 iunie, la ora 10:00.

Vouchere nevalorificate

Anul trecut am observat un trend foarte ciudat. Foarte multi cetateni s-au inscris in program, au solicitat vouchere, dupa care nu le-au valorificat din mai multe motive. Probabil din lipsa de informatii, din cauza faptului ca nu s-au documentat inainte si nu au vazut dinainte care sunt acele modele care pot fi cumparate folosind vouchere emise in cadrul programului. De aceea, incepand de astazi si pana pe 17 iunie, toti beneficiarii se pot documenta si pot verifica pe fiecare categorie de echipament electrocasnic care sunt tipurile eficiente din punct de vedere energetic, al consumului de energie electrica si in felul acesta vom putea sa crestem gradul de eficienta. In acelasi timp, am propus si vom implementa aceasta regula, ca voucherele emise sa fie transformate in cumparaturi in sapte zile, in loc de 15 zile. Prin aceasta presiune cream un mecanism mai eficient si cine s-a documentat si s-a decis trebuie sa mearga in sapte zile sa valorifice voucherul".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani