Grid star
banci

RATA INFLATIEI: PREVIZIUNEA BNR – Banca Centrala anunta ce se intampla pana la sfarsitul anului

Rata anuala a inflatiei de baza isi va continua traiectoria ascendenta pana la finele anului curent, dupa care se va inscrie pe o traiectorie dezinflationista, potrivit Bancii Nationale a Romaniei.

Revizuirea ascendenta are la baza evolutia peste asteptari din perioadele recente a cotatiilor materiilor prime energetice si agroalimentare, cu impact inclusiv prin canalul anticipatiilor inflationiste, precum si majorarea TVA legiferata recent (cu aplicare incepand cu luna ianuarie 2023) pentru bauturile cu continut de zahar si serviciile de restaurant, catering, hoteluri (impact previzionat de +0,2 puncte procentuale).

Potrivit BNR, corectia indicatorului se va produce sub impactul:
-Disiparii treptate a socurilor de oferta;
-Resorbirii cererii excedentare din economie, continuarii procesului de normalizare a politicii monetare si, pe termen mediu, al procesului de consolidare fiscala.

Ratele la banci

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca perioada dobanzilor puternic real negative, si mici, rate mici de dobanda, chiar la credite, este o perioada depasita.

Isarescu a precizat ca a ne raporta la ce au fost acum 4, 5, 6, 10 ani dobanzile, nu cred ca ne ajuta. Potrivit sefului Bancii Centrale, ne raportam la o situatie care nu se va mai repeta.
Guvernatorul BNR a recunoscut ca romanii cu credite scot mai multi bani din buzunar:
"Dobanzile in domeniul nostru, rata de politica monetara, se indreapta spre o anumita normalitate. Sa nu uitam, sunt inca cam la jumatate fata de rata inflatiei, si avem inca dobanzi real negative”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani