Grid star
banci

RATELE LA CREDITELE ROMANILOR EXPLODEAZA, CITU SE LAUDA CAT DE BUN ESTE – Premierul: „Am promis la inceputul anului crestere economica record”. BNR anunta insa, din nou, cresterea indicelui ROBOR

Romania pe care o vede Florin Citu pare paralela cu cea reala, Premierul se lauda singur si spune ca a reusit o crestere economica "record”, in timp ce creditele in lei ale romanilor explodeaza.

Iata cum arata Romania vazuta de Citu:

"Am promis la inceputul anului crestere economica record si un deficit bugetar mai mic ca urmare a cresterii veniturilor bugetare, fara sa crestem taxe, si controlul cheltuielilor bugetare. Asta am facut”.

Iata ce se intampla cu indicele Robor

BNR a anunta miercuri, 27 octombrie 2021, ca indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 este cotat la 2,34%. In crestere fata de ziua precedenta, cand era cotat la la 2,33%, spre deosebire de luni, cand avea o valoare de la 2,30%.
Vineri, la sfarsitul saptamanii trecute, ROBOR era cotat la 2,29%. Joia trecuta valoarea era de 2,25%, la fel ca miercuri. Marti, BNR anunta ca indicele folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei era cotat la 2,21%, in crestere fata de luni, 2,20%.

Avand in vedere cat a crescut ROBOR, nu trebuie sa fi doctor in economie pentru a vedea ca economia nu prea duduie, asa cum sustine Florin Citu.

Iata anuntul facut de premier inainte ca BNR sa anunte cotatia ROBOR:

"Am promis la inceputul anului crestere economica record si un deficit bugetar mai mic ca urmare a cresterii veniturilor bugetare, fara sa crestem taxe, si controlul cheltuielilor bugetare. Asta am facut.
Executia bugetara la 9 luni de zile arata ca intr-o perioada foarte scurta de timp am pus economia Romaniei pe drumul corect, in ciuda diverselor turbulente cu care tara se confrunta.
In aceasta perioada am reusit reducerea deficitului bugetar cu 2,6 puncte procentuale din PIB in raport cu perioada similara a anului trecut. Am facut aceasta ajustare reusind atat cresterea veniturilor, cat si reducerea cheltuielilor, facand in acelasi timp plati exceptionale de 10,4 miliarde lei generate de epidemia COVID-19.
Intr-o perioada de pandemie care a continuat sa afecteze activitatile economice, am inregistrat o crestere a veniturilor bugetare cu 1,4 puncte procentuale din PIB fata de primele 9 luni ale anului trecut doar prin conformare voluntara si prin absorbtie de fonduri europene. In suma neta, veniturile bugetare au crescut cu 42,6 miliarde de lei fata de 2020 si cu 41,7 miliarde de lei fata de 2019.
In acelasi timp, in perioada ianuarie – septembrie am diminuat cheltuielile bugetare cu 1,2 puncte procentuale din PIB fata de aceeasi perioada a anului trecut, reusind insa majorarea investitiilor cu 3,9 miliarde de lei fata de perioada similara din 2020 si cu 10,8 miliarde de lei fata de perioada similara din 2019.
Asa cum am promis si cum am trecut in buget, 53,6% din totalul cheltuielilor pentru investitii au fost reprezentate de proiecte finantate din fonduri europene, fiind vorba de o suma cu 5,69 miliarde de lei mai mare decat in primele 9 luni ale anului trecut.
Economia Romaniei creste, parametrii economici generali se imbunatatesc, iar acum avem nevoie de maturitate politica pentru a sustine trendul pozitiv”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani