Grid star
eveniment

RATINGUL ROMANIEI: PERSPECTIVA NEGATIVA – Agentia Fitch, previziune despre economie. Incetinire a cresterii

Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al Romaniei la "BBB minus" cu perspectiva negativa, aceasta fiind ultima nota din categoria "investment-grade" (recomandat pentru investitii), se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Ratingul Romaniei "BBB minus" este sustinut de apartenenta la UE si fluxurile de capital din UE care sprijina investitiile si macrostabilitatea, si PIB-ul per capita, indicatorii privind guvernanta si dezvoltarea umana, care sunt peste cele ale altor state care beneficiaza de un rating din categoria "BBB". Insa acestea sunt contrabalansate de un deficit bugetar si un deficit de cont curent mai ridicate comparativ cu deficitele altor tari, cu performante scazute privind consolidarea bugetara si rigiditati ridicate ale bugetului, si o pozitie de debitor extern net relativ ridicata, apreciaza Fitch.

Perspectiva negativa reflecta incertitudinile continue privind implementarea politicilor care sa vizeze combaterea dezechilibrelor fiscale structurale pe termen mediu si impactul razboiului din Ucraina si al crizei din energie asupra performantei economice, fiscale si externe a Romaniei, se arata, potrivit stiri.tvr.ro, in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

Incetinirea cresterii economiei

Fitch se asteapta la o incetinire a cresterii economiei la 2,1% in 2022 (de la 5,9% in 2021), reflectand in principal incetinirea consumului si a exporturilor. Desi Guvernul a adoptat unele masuri pentru a compensa costurile mai ridicate cu energia, ele vor fi probabil insuficiente pentru a preveni o pierdere a puterii de cumparare. Fitch se asteapta ca investitiile publice sa ofere un impuls in semestrul doi din 2022, in linie cu o absorbtie mai ridicata a Cadrului financiar multianual 2014-2020 si de la Fondul de redresare si rezilienta. In 2023, Agentia se asteapta la o accelerare suplimentara a ritmului investitiilor care, combinate cu ipoteza Fitch privind normalizarea comertului extern si a lanturilor de aprovizionare, vor majora cresterea economiei la 4,8%.

Inflatie de peste 10%

Indicele armonizat al preturilor de consum va fi in medie de 10% in 2022 (cel mai ridicat nivel din 2004), iar in trimestrul doi din 2022 inflatia va fi de peste 10%, posibil si in trimestrul trei (de la 7,9% in februarie), reflectand pretul mai ridicat al energiei si al materiilor prime. Spre deosebire de alte tari din regiune, cresterea salariilor pare a fi moderata (in special in urma limitarilor asupra salariilor publice), dar presiunile vor creste probabil deoarece continua inasprirea pietei fortei de munca continua si angajatii simt o presiune asupra nivelului de trai. Fitch se asteapta la o atenuare a inflatiei la 5,5% in 2023.
Principalii factori care ar putea conduce la o imbunatatire a ratingului sunt imbunatatirea increderii ca strategia fiscala a Guvernului va duce la reducerea deficitului fiscal si la stabilizarea nivelului datoriei ca procent din PIB pe termen mediu, si sporirea rezilientei economice si externe la inasprirea conditiilor de finantare si a riscurilor geopolitice.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani