Grid star
criptomonede

"RAZBUNAREA” MINERILOR ALUNGATI DIN CHINA – Dificultatea de minare a Bitcoin creste brusc dupa ce minerii revin in retea cu echipamente de doua ori mai puternice

Bitcoin a depasit 48.000 de dolari in weekend, cel mai inalt nivel de la mijlocul lunii mai, valoare care a impins din nou intreaga piata cripto peste pragul de 2 trilioane de dolari.
Intamplator sau nu, cresterea valorii Bitcoin coincide cu cresterea dificultatii de minare pentru prima data dupa ce decizia Chinei de a inchide fermele de minare a scos in offline peste 50% din puterea de procesare a retelei criptomonedei.

La fiecare 2016 blocuri „rezolvate” in reteaua Bitcoin, sau aproximativ la fiecare doua saptamani, algoritmul retelei reseteaza cat de greu este pentru mineri sa-l extraga. La finalul saptamanii trecute, asa cum era de asteptat, codul bitcoin a facut automat cu 7,3% mai dificila „rezolvarea” unui bloc, potrivit cnbc.com.

Istoric vorbind, acest lucru se coreleaza cu inceputul unui nou „raliu” al criptomonedei. Aceasta crestere a dificultatii este destul de mare, dar nu este un lucru surprinzator si nici alarmant, scrie CNBC. Momentul marcheaza insa prima crestere considerabila a dificultatii de minare de cand a intrat in vigoare interdictia din China si confirma faptul ca o mare parte dintre minerii care erau in China au reluat activitatea in alte tari.

Minerii din China s-au relocat, in mare parte, in SUA

Practic, cand China a interzis mineritul in aceasta primavara, mai mult de jumatate din puterea de calcul din reteaua bitcoin a iesit offline. Mai putini mineri si mai putina putere de calcul au insemnat ca a fost nevoie de mai mult timp pentru a verifica tranzactiile si a crea un nou bitcoin.

Insa, la fel ca mecanismul de ceas, algoritmul bitcoin s-a autocorectat pentru aceasta abatere de la norma, iar in iulie, reteaua a inregistrat o scadere totala fara precedent de 28% a nivelului de dificultate. Dintr-o data, a fost mai usor sa minezi un nou bitcoin, iar colectivul minier mondial a ajuns sa rezolve blocurile de tranzactii intr-o medie de zece minute. Aceasta caracteristica a codului bitcoin este o parte critica a arhitecturii retelei sale.

Nu a existat nicio perioada de nefunctionare a retelei bitcoin. Aceasta este de fapt cea mai inteligenta parte a software-ului bitcoin: ajustarea dificultatii ", a declarat inginerul de minerit bitcoin Brandon Arvanaghi.

Intregul episod a fost considerat un eveniment numit de criptoentuziasti "lebada neagra” pentru industrie si, potrivit minerului cripto Alejandro de la Torre, a facut si o multime de oameni mult mai bogati. De la sfarsitul lunii iunie, minerii alungati din China revin rapid online

Aceasta ajustare reflecta faptul ca minerii isi dezvolta capacitatea si conecteaza masini noi la retea. Exista o cantitate enorma de masini care ies din China care trebuie sa gaseasca case noi ”, a spus Mike Colyer, CEO al companiei de valuta digitala Foundry, care a contribuit la aducerea de echipamente miniere de peste 300 de milioane de dolari in America de Nord.

Reconstruirea retelei bitcoin cu echipamente cu echipamente mai puternice

Unele dintre aparatele care revin online sunt aceleasi care au fost conectate in toata China.

Cei mai multi dintre acesti baieti nu se pot muta in SUA din cauza restrictiilor de capital, deoarece nu vorbesc nicio engleza si nu au parasit niciodata regiunea Sichuan in toata viata lor ... Ceea ce au facut in schimb a fost sa-si vanda toate masinile. A existat o multime de activitati in vanzarea acestor masini pe tot globul”, a explicat De La Torre, vicepresedinte al pool-ului minier cu sediul in Singapore.

Dar multe dintre ASIC-urile care vin online sunt direct linii de productie de la cei mai mari producatori de pe planeta, cum ar fi Bitmain si Whatsminer. Aceste platforme mai noi sunt mai eficiente, iar Colyer spune ca obtin aproximativ puterea dubla pentru aceeasi cantitate de energie electrica.

De fapt, multi din industria de minerit cripto prezic ca majoritatea echipamentelor de generatie veche nu vor reveni niciodata online, ceea ce inseamna ca intreaga retea va deveni mai eficienta - si va declansa o mai mare concurenta intre mineri.

Masinile mai noi au un hashrat considerabil mai ridicat decat predecesorii lor, asa ca probabil vom vedea ca hashratul continua sa se intoarca la un nou nivel istoric candva in urmatoarele 12 luni”, a declarat Whit Gibbs, CEO si fondator al furnizorului de servicii de extractie a bitcoinului Compass.

Zeci de mii de echipamente de noua generatie vor intra online in 2022

Mai multe dintre aceste masini noi sunt in prezent in tranzit catre cumparatori, potrivit Deane. Unii dintre jucatorii mai mari au la comanda zeci de mii de ASIC noi care urmeaza sa fie online in urmatoarele 12 luni.

Acest lucru inseamna ca dificultatea va continua sa creasca constant, si probabil destul de semnificativ, in aceeasi perioada”, a spus Deane.

Intre timp, Colyer spune sa se astepte la ajustari de dificultate de peste 10% in fiecare luna de la acest punct inainte. El crede ca va dura inca noua pana la douasprezece luni pentru ca dificultatea sa se dubleze din nou.

Reamintim ca rezolvarea unui bloc in blockchain produce 6,25 Bitcoin si, din august 2021, un bloc nou este creat la fiecare zece minute.

In medie, blocurile create se vor „injumatati” la fiecare patru ani, pana cand in cele din urma se vor acorda doar 0,000000001 Bitcoin pe bloc „minat” pana in anul 2140.

Se asteapta ca tranzactiile sa isi mentina valoarea, dar nu va mai fi creat niciun nou Bitcoin dupa aceea. Intre timp, anul 2140 - 119 ani in viitor - este mai departe decat durata de viata asteptata a majoritatii oamenilor in viata astazi.

Ce efect va avea cresterea dificultatii de minare asupra Bitcoin?

Economistii studiaza in continuare efectele ofertei limitate a Bitcoin si daca ar avea aceleasi deficiente ca si „standardul de aur”, noteaza cnbc.com

  • 2009 - Minarea fiecarui bloc a generat 50 de Bitcoini, o suma uriasa in termenii de astazi. Multe dintre cele mai vechi portofele Bitcoin se pierd in timp si uitare, deoarece Bitcoin a fost doar unul dintre multele experimente de criptomoneda ale vremii, iar proprietarii au fost neglijenti. Primele criptomonede cunoscute sunt DigiCash si HashCash, nu erau la fel de descentralizate ca Bitcoin, ambele aparand si disparand rapid in anii '90.
  • 2010 - Un programator american a tranzactionat 10.000 de Bitcoin pentru doua pizza Papa John, un indicator al cat de mult a urcat valoarea criptomonedei.
  • 2012 - Prima „injumatatire”, in care fiecare bloc extras a dat doar 25 de Bitcoins. Reducerea implicita a ofertei a determinat o crestere semnificativa a valorii, ducand un Bitcoin la 200 USD pana la sfarsitul anului 2013.
  • 2016 - A doua injumatatire, in care fiecare bloc extras era premiar cu 12,5 Bitcoins.
  • 2020 - A treia injumatatire, fiecare bloc extras a produs 6,25 Bitcoins. In acel moment, un Bitcoin era evaluat la aproape 10.000 de dolari si a urcat la o valoare de patru pana la sase ori mai mare in decurs de mai putin de un an.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani