Grid star
business capital

RECORDURI ISTORICE LA BURSA DE VALORI - Companiile romanesti, 27 de miliarde de euro

Capitalizarea companiilor romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe Piata Reglementata a atins noi maxime istorice si a ajuns la un nivel de 132,9 miliarde lei, echivalentul a aproape 27 miliarde euro.

Potrivit BVB, pentru prima data in istorie, capitalizarea cumulata a companiilor listate pe Piata Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la 204,9 miliarde lei, echivalentul a 41,5 miliarde euro. Cele 84 de companii listate pe segmentul principal al BVB au atins noi maxime istorice in ceea ce priveste nivelul capitalizarii in penultima sedinta de tranzactionare a lunii trecute, pe 30 august, dupa ce tot in luna august au doborat record dupa record in ceea ce priveste nivelul acestui indicator.
Luand in calcul exclusiv companiile romanesti listate la BVB pe Piata Reglementata, capitalizarea acestora a atins noi maxime istorice tot in sedinta bursiera din 30 august si a ajuns la un nivel de 132,9 miliarde lei, echivalentul a aproape 27 miliarde euro.

Potrivit BVB, Top 10 sedinte bursiere in functie de cel mai ridicat nivel al capitalizarii a fost realizat exclusiv in august 2021, atat la nivelul tuturor companiilor, cat si exclusiv la nivelul companiilor romanesti listate pe Piata Reglementata a BVB.

Cel mai mare nivel din istorie

"Valoarea companiilor listate la bursa romaneasca a ajuns la cel mai mare nivel din istorie! Este o performanta fara egal si un semnal puternic ca listarea inseamna dezvoltare. Capitalizarea cumulata a tuturor companiilor listate la bursa, atat pe piata reglementata, cat si pe piata AeRO, ajunge la 220 miliarde lei.
In acest moment suntem la 18,2%-20,1% din Produsul Intern Brut, raportand capitalizarea curenta a companiilor listate pe ambele piete ale BVB la PIB-ul estimat pentru acest an sau la cel realizat in 2020. Bursa este o autostrada financiara pentru fluxurile de capital si ne bucura viteza listarilor anuntate in acest an de companiile romanesti, atat in ceea ce priveste emiterea de obligatiuni, cat si de actiuni. Incurajam listarea cat mai multor companii pentru ca prin prezenta pe bursa ele pot aduce, pe termen lung, bunastare pentru actionari si pentru romanii care investesc in ele”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Indicele BET

Bursa mai anunta ca piata de capital din Romania a atins noi maxime istorice in luna august. Astfel, la nivelul indicelui BET, care include cele mai tranzactionate 17 companii listate la BVB, a fost atins un maxim de 12.463 puncte, iar la nivelul indicelui BET-TR, care include si dividendele, recordul atins in august a fost de 21.910 puncte. Doar in acest an, cresterea inregistrata de indicele BET a fost de 24,2%, iar avansul indicelui BET-TR a ajuns la 29,7%.

Lichiditatea

Lichiditatea medie zilnica pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 18% in primele opt luni comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, de la 57,6 milioane lei (echivalentul a 11,9 milioane euro) la 68 milioane lei (echivalentul a 13,9 milioane euro).
Lichiditatea bursei masurata prin prisma valorii totale de tranzactionare a consemnat o crestere de aproape 20% la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare, de la 9,6 miliarde lei (1,99 miliarde euro) in primele opt luni din 2020 la 11,4 miliarde lei (2,3 miliarde euro) in primele opt luni ale acestui an.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani