Grid star
business capital

CRESTEREA RATELOR LA DATORII IN 2021 - Avertismentul FMI

Cresterea ratelor la datorii. Asta se va intampla in anul 2021. Avertizarea vine de la cel mai inalt nivel: Fondul Monetar International (FMI), noteaza Autoritatea de Supraveghere Financiara, in Raportul emis vineri, 02 octombrie 2020.

Astfel, in comparatie cu anul 2019, FMI estimeaza cresteri ale ratelor medii ale datoriilor din 2021.

Este vorba despre urmatoarele cresteri ale datoriilor:

- 20% din PIB, crestere in economiile avansate;

- 10% din PIB, crestere in economiile emergente;

- 7% din PIB, crestere in tarile cu venituri joase.

Daca pentru tarile cu economii avansate mai exista sanse in vederea capacitatii de a se imprumuta, pentru tarile ale caror economii sunt emergente sau au venituri joase, sansele de supravietuire sunt destul de mici. Dezavantajul lor este acela ca, nu isi pot asuma datorii suplimentare, in situatia in care se gasesc.

In consecinta, multe dintre statele slabite financiar, pot suferi un al doilea val al contractiilor economice, ca urmare a falimentelor, iesirilor de capital si austeritatii fiscale.

Recomandarile FMI

In acest sens, Fondul Monetar International (FMI), vine in ajutorul statelor, cu trei recomandari pentru a evita dezastrul. Acestea sunt:

- Extinderea initiativei de suspendare a datoriei pana in anul 2021, astfel incat tarile sa nu fie fortate sa recurga la masuri de austeritate (FMI si Banca Mondiala);

- Gestionarea urgenta a datoriei de catre tarile vulnerabile, printr-o combinatie de management al datoriei si masuri pentru a restabili cresterea economica;

- Reformarea arhitecturii datoriilor internationale, respectiv contractele de datorie suverana, institutiile cum ar fi FMI si Clubul de la Paris si cadrul de politica care sustin restructurarea ordonata a datoriei, mai este subliniat in raportul emis de ASF.

* Cititi aici Raportul emis de ASF

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani