Recurs in interesul legii pe Codul insolventei. Aflati ce a hotarat Inalta Curte de Casatie si Justitie
25 November 2024 09:16 Lumea Banilor 441Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condusa de Corina Corbu (foto dreapta, langa Klaus Iohannis) a pronuntat un recurs in interesul legii cu privire la dispozitiile Codului insolventei. Recursul a fpst formulat de Colegiul de conducere al instantei supreme.
Inalta Curte a stabilit ca dispozitiile Codului insolventei nu deroga de la prevederile de drept comun ale Codului de procedura civila, care obliga instanta de control judiciar, investita cu cai de atac in reformare promovate atat de debitor cat si de creditor, in conditiile deschiderii procedurii insolventei fata de debitorul parat ulterior inchiderii dezbaterilor sau in cursul solutionarii cailor de atac, sa judece toate caile de atac.
Prezentam decizia ICCJ:
"Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea art. 75 alin. (1) coroborate cu cele stipulate de art. 75 alin. (2) lit. a) teza intai din Legea nr. 85/2014, dispozitiile Codului insolventei nu deroga de la prevederile de drept comun ale Codului de procedura civila, care obliga instanta de control judiciar, investita cu cai de atac in reformare promovate atat de debitor cat si de creditor, in conditiile deschiderii procedurii insolventei fata de debitorul parat ulterior inchiderii dezbaterilor sau in cursul solutionarii cailor de atac, sa judece toate caile de atac.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila”.
Iata prevederile art. 75 alin. (1) din Legea 85/2014:
“De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra averii debitorului. Valorificarea drepturilor acestora se poate face numai in cadrul procedurii insolventei, prin depunerea cererilor de admitere a creantelor. Repunerea pe rol a acestora este posibila doar in cazul desfiintarii hotararii de deschidere a procedurii, a revocarii incheierii de deschidere a procedurii sau in cazul inchiderii procedurii in conditiile art. 178. In cazul in care hotararea de deschidere a procedurii este desfiintata sau, dupa caz, revocata, actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra averii debitorului pot fi repuse pe rol, iar masurile de executare silita pot fi reluate. La data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii, atat actiunea judiciara sau extrajudiciara, cat si executarile silite suspendate inceteaza”.
Iata prevederile art. 75 alin. (2) lit. a:
“Nu sunt supuse suspendarii de drept prevazute la alin. (1):
a) caile de atac promovate de debitor impotriva actiunilor unui/unor creditor/creditori incepute inaintea deschiderii procedurii si nici actiunile civile din procesele penale indreptate impotriva debitorului”.