Grid star
eveniment

REDUCEREA CAS CU 5%: MODIFICAREA CODULUI FISCAL – Anunt si despre Pilonul II de pensii

PNL a depus amendamente la proiectul de lege 35/2022, in cadrul Comisiei pentru munca si protectie sociala, care au rolul de a oferi un sprijin angajatilor, prin scaderea cu 5% a contributiilor asigurarilor sociale.

Potrivit unei postari pe facebook a deputatului Gheorghe Pecingina, prin aceasta propunere se doreste cresterea veniturile nete ale tuturor angajatilor, eliminand taxarea excesiva a contractelor de munca. Liberalii arata ca diminuarea veniturilor aferente bugetului asigurarilor sociale de stat va fi compensata prin transferuri de la bugetul de stat, ca urmare a unei colectari mai bune a veniturilor.

Al doilea amendament modifica Legea privind fondurile de pensii administrate privat, crescand procentul pentru contributiile individuale la fondurile de pensii din Pilon II, la 4,75%, fata de 3,75%, cat este in prezent. Se motiveaza ca marirea punctului procentual cu 1% are ca scop oferirea unor remitente mai mari la implinirea varstei legale de pensionare.

Iata anuntul deputatului Gheorghe Pecingina:

Am depus, alaturi de colegii mei liberali, amendamente la proiectul de lege 35/2022, in cadrul Comisiei pentru munca si protectie sociala, care au rolul de a oferi un sprijin real si efectiv angajatilor, prin eliminarea suprataxarii contractelor individuale de munca, dar si de a oferi o mai mare sustenabilitate Pilonului II de pensii.

Primul amendament modifica Legea privind Codul fiscal, scazand cu 5 procente contributiile datorate de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei asigurarilor sociale, de la 25%, cat este in prezent, la 20%. Ne propunem, astfel, sa crestem veniturile nete ale tuturor angajatilor, eliminand taxarea excesiva a contractelor de munca. Diminuarea veniturilor aferente bugetului asigurarilor sociale de stat va fi compensata prin transferuri de la bugetul de stat, ca urmare a unei colectari mai bune a veniturilor.

Al doilea amendament modifica Legea privind fondurile de pensii administrate privat, crescand procentul pentru contributiile individuale la fondurile de pensii din Pilon II, la 4,75%, fata de 3,75%, cat este in prezent. Marirea punctului procentual cu 1% are ca scop oferirea unor remitente mai mari la implinirea varstei legale de pensionare. Totodata, transferurile mai mari la fondurile de pensii administrate privat, vor asigura un volum investitional mai mare in economia romaneasca si costuri mai mici de finantare a deficitului bugetar”.

Proiectul OUG

Contributia virata la pensiile private Pilon II va fi majorata la 4,75%, de la 3,75% cat este in prezent, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pus in dezbatere de Ministerul Muncii. Masura se va aplica din 1 ianuarie 2024.

Potrivit expunerii de motive, cresterea contributiilor pentru Pilonul II de pensii cu un punct procentual este asumata ca jalon din Planul National de Rezilienta si Redresare (PNRR), cat si in Programul de Guvernare (click aici pentru a citi)

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani