Grid star
eveniment

Refuz pentru modificarea Legii pensiilor. Consiliul Legislativ: “Nu trebuie sa acorde puncte suplimentare pentru stagiile de cotizare realizate in sistemele de pensii ale altor state” (Document)

Refuz din partea Consiliului Legislativ  cu privire la modificarea Legii pensiilor. Institutia condusa de ex-ministrul Justitiei, Florin Iordache (foto) a avizat negativ propunerea legislativa pentru modificarea art.85 alin.(4) din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii initiata de mai multi parlamentari ai Uniunii Salvati Romania (USR). Proiectul prevede ca romanii sa beneficieze la pensie si de perioadele in care au cotizat in alte tari membre ale Uniunii Europene.


Consiliul arata in avizul negativ ca statul roman nu are de ce sa recunoasca si sa recompenseze stabilitatea asigurarii la sistemele de pensii ale altor state (ce presupune contributii de asigurari sociale platite la bugetele altor state) si, pe cale de consecinta, nu trebuie sa acorde puncte suplimentare pentru stagiile de cotizare realizate in sistemele de pensii ale altor state:
“De exemplu, in situatia unei persoane care a lucrat 25 de ani intr-o alta tara si un an in Romania, statul roman nu are niciun motiv sa acorde puncte de stabilitate, fiind vorba de un singur an lucrat pe teritoriul acestuia. Recunoasterea stagiilor de cotizare realizate in alte tari are ca efect doar cumularea perioadelor respective, nu si acordarea, in lipsa indeplinirii conditiilor specifice, a unor beneficii prevazute de legislatia altui stat”. 

In expunerea de motive se arata ca sistemul actual de pensii din Romania, in special Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, care va intra in vigoare la 1 septembrie 2024, introduce un stimulent pentru viata activa, bonificand orice perioada de cotizare mai mare de 25 de ani.
Astfel, pentru stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani contributivi se acorda un numar de puncte de stabilitate:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Initiatorii reclama insa o lacuna legislativa:

“In cazul stabilirii pensiei comunitare pentru cetatenii care au realizat perioade de asigurare si in alte state membre ale Uniunii Europene, noua lege a pensiilor publice prezinta o lacuna legislativa in ceea ce priveste acordarea punctelor de stabilitate. Din modul de redactare se poate ajunge la interpretarea ca beneficiarii pot obtine puncte de stabilitate numai pentru perioadele de cotizare realizate in cadrul sistemului public de pensii din Romania”. 
Pentru a rezolva aceasta problema, proiectul de lege stipuleaza ca stagiile de cotizare contributive sunt cele realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si cele realizate sau recunoscute in alte tari, in conditiile legii si ale regulamentelor europene sau acordurilor bilaterale privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.

>>Proiectul de lege pentru modificarea art.85 alin.(4) din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii

>>Expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea art.85 alin.(4) din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii

>>Avizul Consiliului Legislativ

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani