Grid star
banci

ROBOR SCADE – Micsorarea indicelui  de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei. Cotatia BNR

Vesti cat de cat bune pentru romani. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 scade. Nu cu mult.


Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a anuntat marti, 1 noiembrie 2022, cotatia: 8,19%. Cotatia ce a mai fost inregistrata in 24 octombrie. Dupa care a inceput sa creasca pana la 8,21%, cu scaderi la 8,20%.

ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.

Politica BNR

In 5 octombrie, BNR a majorat dobanda cheie la 6,25 la suta pe an.
Astfel, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat:
-majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an, de la 5,50 la suta pe an, incepand cu 6 octombrie 2022;
-majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25 la suta pe an, de la 6,50 la suta pe an, si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,25 la suta, de la 4,50 la suta pe an, incepand cu data de 6 octombrie 2022;
-pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara;
-mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani