Grid star
eveniment

Romania a atras 3,3 miliarde euro de pe pietele externe de capital

Finantele anunta ca Romania a atras 3,3 miliarde euro de pe pietele externe de capital la costuri atractive in contextul propagarii pandemiei COVID-19.

Ministerul de Finante condus de Florin Citu (foto) anunta ca emisiunea de euroobligatiuni lansata in 19 mai 2020 s-a bucurat de un interes exceptional din partea investitorilor, Romania reusind o serie de performante care i-au consolidat, inca o data, pozitia de emitent sofisticat pe pietele externe de capital:

-Prin volumul impresionant al cererii, precum si prin volumul final al tranzactiei, este cea mai mare emisiune de euroobligatiuni lansata de un emitent suveran din zona non-Euro si a doua cea mai mare din regiunea CEE;

-Tranzactia reprezinta cel mai mare volum de finantare realizat de Romania intr-o singura zi;

-S-a bucurat de cea mai mare cerere inregistrata vreodata la o emisiune din partea investitorilor inainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar si la inchiderea tranzactiei cand nivelul cererii s-a mentinut la un nivel record, de 12 miliarde euro;

-S-a realizat cea mai mare reducere a costului fata de nivelul initial lansat in piata, de 50 de puncte de baza.

Florin Citu a declarat ca succesul acestei tranzactii demonstreaza inca o data increderea de care se bucura Romania din partea comunitatii internationale a investitorilor, chiar si in aceasta perioada provocatoare, generata de pandemia COVID-19:

“Guvernul ramane in continuare pe deplin angajat in lupta impotriva virusului SARS-CoV-2, iar imprumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finantare in crestere, rezultate din deficitul bugetar si volumul refinantarii datoriei publice. In contextul actual, dominat de efectele socio-economice negative cauzate de pandemia COVID-19, atat volumul atras, precum si cererea record din partea investitorilor si primele de emisiune aferente tranzactiei reprezinta realizari deosebite ale Romaniei, in calitate de emitent suveran din categoria pietelor emergente”.

Potrivit MF, valoarea totala a emisiuni este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste 3 ori mai mare, prin participarea unui numar de peste 585 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzactii au intrat in conturile Trezoreriei marti, 26 mai.

Emisiunea a fost realizata in doua transe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% si o rata de dobanda de 2,750% pe an si 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% si o rata de dobanda de 3,624% pe an.

Strategia de executie a emisiunii a permis reducerea graduala a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri masive pentru cele doua transe. Fata de valorile cu care au fost lansate initial in piata cele doua transe, de 355 puncte de baza peste cotatia de referinta Mid-Swap pentru maturitatea de 5 ani lung si de 425 puncte de baza peste cotatia de referinta Mid-Swap pentru maturitatea de 10 ani, costurile au fost reduse cu 50 puncte de baza, obtinandu-se in final prime de emisiune de 15 puncte de baza pentru maturitatea de 5 ani lung, respectiv 20 puncte de baza pentru maturitatea de 10 ani.

Baza investitionala a tranzactiei a fost una deosebit de diversificata din punct de vedere geografic, iar din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele transe se distinge preponderenta investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri de active administrate privat si banci comerciale.

De asemenea, este de remarcat o crestere a diversificarii catre investitori din Asia si a participarii in proportie de peste 65% a marilor investitori activi pe pietele internationale de capital din SUA, Germania si Marea Britanie pentru transa cu maturitatea de 10 ani.

In ceea ce priveste distributia geografica a investitorilor, pentru maturitatea de 5 ani lung (cu scadenta la 26 februarie 2026), aceasta a fost urmatoarea: Marea Britanie si Irlanda 22%, SUA 14%, Germania si Austria 15%, Romania 6%, CEE 6%, Elvetia 5%, Italia 7%, Franta 4%, restul Europei 16%, Asia 5%. Pentru maturitatea de 10 ani, distributia geografica a investitorilor a fost urmatoarea: Marea Britanie si Irlanda 35%, SUA 23%, Germania si Austria 9%, Romania 8%, CEE (exclusiv Romania) 6%, Elvetia 5%, Italia 2%, Franta 2%, restul Europei 7%, Asia 3%.

Finantele precizeaza ca distributia pe categorii de investitori pentru maturitatea de 5 ani lung a fost preponderent catre fonduri de active administrate privat, respectiv 56%, 23% catre banci comerciale si private, 1% catre fonduri de pensii si companii de asigurari, 6% institutii oficiale si 14% fonduri de investitii.

Pentru maturitatea de 10 ani, distributia in functie de tipul investitorilor a fost urmatoarea: fonduri de active administrate privat 70%, banci comerciale si private 13%, fonduri de pensii si companii de asigurari 3%, institutii oficiale 3%, fonduri de investitii 11%.
Tranzactia a fost intermediata de catre BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc, Raiffeisen Bank International AG si Unicredit Bank AG.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani