Grid star
eveniment

ROMANIA, ALIMENTATA CU 4 MILIARDE EURO – Comisia Europeana a dat unda verde. Beneficiarii banilor

Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutor a Romaniei in valoare de 4 miliarde euro, aproximativ 19,7 miliarde RON. Banii vor fi folositi pentru sprijinirea intreprinderilor din toate sectoarele, in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia. 

Romania a notificat Comisiei, in temeiul cadrului temporar de criza, o schema in valoare de 4 miliarde euro (aproximativ 19,7 miliarde RON) pentru sprijinirea intreprinderilor de toate dimensiunile si din toate sectoarele in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia.


In cadrul acestei masuri, ajutorul va lua forma de:

-garantii pentru imprumuturi, cu un buget maxim de 3,6 miliarde EUR (aproximativ 17,75 miliarde RON):
-granturi directe, cu un buget maxim de 390 de milioane EUR (aproximativ 1,93 miliarde RON), pentru a compensa o parte din costurile datorate in cadrul imprumuturilor garantate.

Garantii de stat

Potrivit Comisiei, avand in vedere gradul ridicat de incertitudine economica cauzat de situatia geopolitica actuala, schema urmareste sa asigure faptul ca intreprinderile afectate dispun in continuare de suficiente lichiditati, permitand bancilor sa continue sa acorde imprumuturi economiei reale. Beneficiarii eligibili vor avea dreptul de a primi noi imprumuturi care sunt acoperite de o garantie de stat de pana la 90 % din valoarea imprumutului, cu scadente maxime de pana la sase ani.

Comisia a constatat ca schema de ajutoare a Romaniei indeplineste conditiile prevazute in cadrul temporar de criza. In special, in ceea ce priveste garantiile pentru imprumuturi, ajutoarele vor acoperi garantiile pentru imprumuturi cu o anumita scadenta si o valoare limitata.

Cuantumul ajutoarelor

In ceea ce priveste cuantumurile limitate ale ajutoarelor sub forma de granturi directe, ajutoarele nu vor depasi:
-62. 000 EUR si 75. 000 EUR pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul agriculturii si, respectiv, al pescuitului acvaculturii;
-500. 000 EUR pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in oricare din celelalte sectoare. Sprijinul in cadrul schemei va fi acordat pana cel tarziu la 31 decembrie 2022.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani